– Kamu İhale Kurumu Başkanı Gürses AA’ya konuştu

-“Geçen yıl 127 bin 701 ihale gerçekleştirildi, bu ihalelerden 5 bin 200’ü hakkında şikayet başvurusunda bulunuldu”

–“Temel hedefimiz ihale mevzuatını sadeleştirmek ve şikayet sayısını azaltmak”

–“Şikayetlerin, kamu hizmetlerinin önünde bir engel teşkil eder nitelikte kullanılmasına müsaade edilmemeli” -“Şikayetleri 20 günde karara bağlıyoruz”

ANKARA (AA) – 01.03.2013 – Bülent Karaaslan / Hüseyin Karatepe- Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Mahmut Gürses, 2012 yılında 127 bin 701 ihale gerçekleştirildiğini, bu ihalelerden 5 bin 200’ü hakkında şikayet başvurusunda bulunulduğunu belirterek, “Temel hedefimiz ihale mevzuatını sadeleştirmek ve şikayet sayısını azaltmak” dedi.

Yaklaşık 8 ay önce KİK Başkanlığına atanan Gürses, ilk özel röportajını AA’ya verdi.

Kamu İhale Kurumu’nun görevinin, ihale alanını düzenlemek, ihalelerin mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamak ve ihalelere ilişkin şikayetleri değerlendirmek olduğunu hatırlatan Gürses, mevcut şikayet nedenleri arasında görülen “isteklilerin haksızlığa uğradığı” düşüncesinin ortadan kaldırılmasının en büyük hedefleri olduğunu söyledi.

Gürses, şikayet sayısındaki oransal düşüklüğün, ihale uygulamalarındaki kurumsallaşmışlığın bir göstergesi olduğunu, dolayısıyla, önemli sayıda ihalenin uyuşmazlığa konu edilmeden sonuçlandırıldığını kaydetti. Şikayet hakkının kullanılmasının iki yönü bulunduğunu belirten Gürses, “Bir yandan hak arama özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olan bu hak hassasiyetle korunmalı ancak diğer yandan da kamu yatırımları ile vatandaşlara ulaştırılması gereken kamu hizmetlerinin önünde bir engel teşkil eder nitelikte kullanılmasına da müsaade edilmemeli” dedi.

Kurumun, idare ile ihaleye katılanlar arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesinde bir mahkeme ve hakem gibi çalıştığını belirten Gürses, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasında ve ihaleye katılan kişilerin haklarının korunmasında en büyük güvenceyi temin etme noktasında büyük hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

-“İhale mevzuatının sadeleştirilmesi gerekiyor”–

İhale mevzuatının biraz fazla karmaşık ve detaylı olduğu özeleştirisini de yapan Gürses, bundan faydalanarak ihaleyi iptal ettirmek ya da ihale sonucunu değiştirmek isteyen bazı kişilerin olduğunu ve bu nedenle mevzuatı sadeleştirmek istediklerini bildirdi. Sade ve kolay anlaşılabilir bir mevzuatın elektronik araçlarla da desteklenmesi durumunda, bunun hem uygulayıcılar hem de istekliler açısından büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi.

İhale mevzuatının sadeleştirilmesi ile işlerin daha hızlı ilerleyeceğini ifade eden Gürses, “Geçen yıl 127 bin 701 ihale gerçekleştirildi, bu ihalelerden 5 bin 200’üne şikayet başvurusunda bulunuldu. Temel hedefimiz ihale mevzuatını sadeleştirmek ve şikayet sayısını azaltmak. Mevzuatın sadeleştirilmesi ayrıca şikayetleri de etkileyecek, gelişmiş ülkelere kıyaslandığında hala yüksek görünen şikayet sayılarını daha makul bir seviyeye düşürecek diye umuyoruz” dedi.

-”Kararlarımız herkese açık, şeffafız”-

Verdikleri tüm kararları ve Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP) üzerinden yapılan ihalelerde, ihale sürecine ilişkin bilgileri Kurumun internet sitesi aracılığıyla tüm kamuoyu ile paylaştıklarını anlatan Gürses, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde çalıştıklarını söyledi.

Kamuoyundan gelen eleştirileri ve paydaşların kendilerinden beklentilerini her zaman dikkate aldıklarını ve bu çerçevede gerekli düzenlemeleri ve çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Gürses, şikayetleri mümkün olduğunca hızlı sonuçlandırmaya çalıştıklarını, yasal olarak, ihaleye ilişkin bilgi ve belgeler Kuruma ulaştıktan sonraki 20 gün içinde şikayeti sonuçlandırmak zorunda olduklarını hatırlatarak, bu sürenin, istenilen evrakların gönderilmesinde idarelerin gösterdiği hassasiyete göre uzayıp kısaldığını kaydetti.

Şikayetlerin yaklaşık yüzde 80’ini (evrak isteme süreci dahil) 30 günden daha kısa sürede sonuçlandırdıklarını anlatan Gürses, bazı şikayetleri 5 günde, bazılarını ise, bilgi ve belgelerin geç gelmesi yüzünden 3 ayda sonuçlandırabildiklerini söyledi .

KAYNAK:

http://www.ihale.gov.tr/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz