4734 sayılı Kanunun 10. maddesinde;“Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:
..
c) Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan.
d) Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan.
…
(Ek fıkra: 28/3/2007-5615/23 md.) Kurum, dördüncü fıkranın; (c) bendi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının uygun görüşünü alarak sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarını; (d) bendi ile ilgili olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görüşünü alarak vergi borcu kapsamına girecek vergileri; tür ve tutar itibariyle belirlemeye yetkilidir.”
4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (c) ve (d) bendi durumuna olunmadığı hususu idareye sunulan Standart Birim Fiyat Teklif Mektubu ile taahhüt edilmekte ve sözleşme imzalanmadan önce ihale tarihinde anılan durumda olunmadığına ilişkin belgeler İdareye sunulmaktadır.
Ayrıca Kamu İhale Genel Tebliğinin 17.3. maddesinde, uygulamasında kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun belirlenmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Bu kapsamda 2019 yılı sosyal güvenlik prim borcu sınırı Şirketler için 57.564, Gerçek kişiler için ise 7.675,20 olarak uygulanacaktır.
Yine Kamu İhale Genel Tebliğinin 17.4. maddesinde, vergi borcunun belirlenmesine ilişkin açıklamalar yapılmış olup, yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim, motorlu taşıtlar, şans oyunları, damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiler ile harçlar ve bu alacaklara ilişkin vergi ziyaı cezaları, gecikme zammı ve faizleri bağlamında toplam 5.000 TL’yi aşan tutarlardaki borçlar vergi borcu olarak kabul edilecektir.