488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde;

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir.

Bu Kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak ya da imza yerine geçen bir işaret konulmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder…” denilmektedir.

Damga Vergisi Kanunu’nun 14 üncü maddesindeki düzenlemeye göre Kanuna tabi kağıtların damga vergisi Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) Sayılı Tablo’da yazılı nispet ve oranlarda alınacaktır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen istisnalar dışında her türlü ihale süreci sonucunda idare ile yüklenici arasında içerisinde ihale bedelinin de yazılı olduğu sözleşme akdedilmektedir.

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) Sayılı Tablo’nun “I- Akitlerle ilgili kağıtlar” bölümünün A/1 bendinde, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerden binde 9,48 damga vergisi kesileceği belirtilmiştir.

Buna karşılık A/2 bendinde ise kira mukavelenamelerinin (mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,89 nispetinde damga vergisi kesileceği belirtilmiştir.

Bu nedenle şoförsüz araç kiralama ihalelerinin kira mukavelesi olarak değerlendirilmesi ve sözleşme bedeli üzerinden binde 9,48 oranında değil de, binde 1,89 oranında damga vergisi kesilmelidir. Nitekim Maliye görüşleri de bu istikamettedir.

52 YORUMLAR

  1. I blog quite often and I seriously thank you for your content. This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

Yoruma kapalı.