Mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinde belli şartlar dahilinde iş artışı yapılabilmektedir. 4735 sayılı Kanunun 24. maddesi gereği iş artışı yapılabilmesi için aşağıdaki şartların oluşması gerekmektedir.
-İş Artışı Öngörülemeyen Durumlar Nedeniyle Ortaya Çıkmalıdır
İş artışına sebep olan hususlar sözleşme imzalanmasından sonra ortaya çıkmalıdır. Bu kapsamda ihale aşamasında öngörülebilir durumda olan işlerin iş artışı suretiyle sözleşmeye dahil edilmesi mümkün değildir.
-Artışa Konu İşler Esas Proje İçinde Kalmalıdır
İş artışı sözleşmeye esas proje içindeki işler için yapılabilir. Uygulamada esas proje içerisinde kalmayan işlerin iş artışı suretiyle yaptırıldığı görülebilmektedir ki bu yaklaşım hukuki değildir. Özellikle iş artışı suretiyle, yapım işi bünyesinde bulunmayan mal ve malzemelerin temini hatalı bir uygulama örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
-Artışa Konu İşlerin Yaptırılması Zorunluluk Arz Etmelidir
Söz konusu şarttan anlaşılması gereken iş artışı yapılmaksızın işin tamamlanamayacak olmasıdır. Yasal sınırlar içerisinde iş artışı yapılsa bile iş tamamlanmayacak ise iş artışı yapılmaksızın yeni bir ihale yapılmalıdır. Örneğin anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’unu, iş artışı yapılsa bile iş tamamlanmayacak ise iş artışı yapılmaksızın yeni ihale yapılmalıdır.
–Artışa Konu İşlerin İdareyi Külfete Sokmaksızın Asıl İşten Ayrılmasının Teknik Veya Ekonomik Olarak Mümkün Olmaması Gerekir
Artışa konu işler idareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması gerekir. Artışa konu işin ayrılması teknik olarak veya ekonomik olarak mümkün ise ayrı bir ihale konusu yapılması gerekmektedir.