Doğrudan temin ile yaptırılan belli bir süreyi gerektiren yapım işlerinde sözleşme yapılmaması aşağıya alınan Sayıştay Mali denetim Raporunda sorgulanmıştır.

.

KONUYA İLİŞKİN BULGU

 

…Belediyesi’nde Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi kapsamında belli bir süreyi gerektiren yapım işlerinin sözleşmeye bağlanmadığı görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin XIX- Doğrudan Temine İlişkin Açıklamalar bendinde; Kamu İhale Kanununun 22/d maddesi kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım isinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu, bir defada yapılacak alımlarda sözleşme yapılmasının idarelerin takdirinde bulunduğu düzenlenmiştir.

Biga Belediyesinde Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi kapsamında belli bir süreyi gerektiren yapım işlerinden sözleşme yapılmayanların olduğu görülmüştür. .. İlkokulu bahçe duvarı yapım işi, … Spor Kulübü önü demir malzemeden sundurma yapım ve üzerinin örtülme işi ile .. Mahallesi düğün salonu arkasındaki derenin ıslahı için perde duvar yapım işi sözleşmeye yapılmayan işlere örnek olarak verilebilir.

Sonuç olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin malın teslimi veya hizmetin ya da yapım isinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu şeklindeki düzenlemesi nedeniyle belli süreyi gerektiren yapım işlerinde sözleşme yapılması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabı

 Bulguda belirtilen husus ile ilgili olarak gereğinin yapılacağı belirtilmektedir.

Sonuç olarak

Kamu İhale Genel Tebliği’nin malın teslimi veya hizmetin ya da yapım isinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu şeklindeki düzenlemesi nedeniyle belli süreyi gerektiren yapım işlerinde sözleşme yapılması gerekmektedir.

 

Öneri

Kamu İhale Genel Tebliği’nin malın teslimi veya hizmetin ya da yapım isinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu şeklindeki düzenlemesi nedeniyle belli süreyi gerektiren yapım işlerinde sözleşme yapılması önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz