Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, Cnd İnş. Taah. Yol Yap. Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 23. İdare Mahkemesinin 16.01.2020 tarihli E:2019/2217 ve K:2020/104 sayılı kararında “…Davacı şirketin ihale dokümanına yönelik 2. iddiası incelendiğinde, ihaleyi yapan idarece daha önce yapılan 2018/94066 no’lu ihalede projeye aykırı bir zemin raporunun olduğu ve bu durumun mahkemede dava konusu olduğu ve ÎTÜ Geoteknik kürsüsünün konu ile alakalı raporunun bulunduğu, mahkemece kesin hüküm verilmemiş bir projede değişiklik yapılmadan ihaleye çıkılmasının 4734 sayılı Kanun’un şeffaflık ve saydamlık ilkelerine aykırılık teşkil ettiği ileri sürülmüştür.

Davalı idare tarafından, davacının ikinci iddiasının daha önce yapılan 2018/94066 İhale Kayıt Numaralı diğer bir ihaleye ilişkin olduğu, bu durumun İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8’inci maddesinin dokuzuncu fıkrasındaki aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamayacağı hükmüne aykırılık taşıdığı ve şekil yönünden uygun olmadığı belirtilerek bu iddia bakımından itirazen şikayet başvurusu reddedilmiştir.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8. maddesinin 9. fıkrasında, aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından aynı ihaleye veya birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamayacağı, “Ön inceleme konulan ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrasında, başvurunun aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından aynı ihaleye veya birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulup bulunulmadığı bakımından da inceleneceği, “Ön inceleme konularına aykırılık üzerine alınacak kararlar” başlıklı 17. maddesinin 1. fıkrasında ise, 16. maddenin birinci fıkrası bakımından bir aykırılığın tespiti üzerine davalı idare tarafından başvurunun reddine karar verileceği kurala bağlanmıştır.

Uyuşmazlıkta, davacının ikinci iddiasının davalı idare tarafından ileri sürüldüğünün aksine daha önce yapılan 2018/94066 kayıt numaralı ihaleye ilişkin olmadığı, bahsi geçen ihalede uyuşmazlık konusu olan zemin raporu hakkında verilmiş bir yargı kararı olmadan yeniden ihaleye çıkılmasının hukuka aykırı olduğunun ileri sürüldüğü anlaşıldığından, davalı idare tarafından bu iddianın esası hakkında inceleme yapılarak itirazen şikayet başvurusu hakkında bir karar verilmesi gerekirken şekil yönünden uygun olmadığından bahisle başvurunun reddedilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin davacının 2. iddiası bakımından itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin kısmının iptaline, davacının diğer iddiasının reddine ilişkin kısım bakımından ise davanın reddine…” karar verilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz