Ortak girişimler birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından iş ortaklığı veya konsorsiyum olarak iki türlü oluşturulabilir. İş ortaklığı üyeleri, hak ve sorumluluklarıyla işin tümünü birlikte yapmak üzere, konsorsiyum üyeleri ise, hak ve sorumluluklarını ayırarak işin kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili kısımlarını yapmak üzere ortaklık yaparlar.
İş ortaklığı her türlü ihaleye teklif verebilir. Ancak idareler, işin farklı uzmanlıklar gerektirmesi durumunda, ihaleye konsorsiyumların teklif verip veremeyeceğini ihale dokümanında belirtirler.
Aşağıya alınan görüş yazısında 6331 sayılı Kanunun 3. maddesinde yer alan”
“Ortak sağlık ve güvenlik birimi: Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi” tanımından hareketle ortak girişimlerin 6331 sayılı Kanun kapsamında hizmet veremeyeceklerine dair görüş verilmiştir.
İş ortaklığının her türlü ihaleye teklif verebileceği göz önüne alındığında, anılan görüşte benimsenen yaklaşım hatalıdır. Ve bu nedenle de anılan ihalelere iştirak ettirilmeyen ortak girişimlerin itirazen şikayet ve dava yoluna gitmeleri durumunda ihalelere katılmalarının mümkünolduğu değerlendirilmektedir. Nitekim KİK kararları da bu istikamettedir.