Doğrudan temin ve pazarlık usulü ile alımlarda belirlenen limitlere uyulmaması aşağıya alınan Sayıştay Mali denetim Raporunda sorgulanmıştır.

Kurumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre doğrudan temin ve pazarlık usulü ile gerçekleştirdiği alımlarında, Kanunun 62 nci maddesinin (ı) bendinde belirlenen sınırlara uyulmasını temin etmek amacıyla bir takip sisteminin oluşturulmadığı görülmüştür. Kurumun yevmiye kayıtlarından alınan veriler doğrultusunda yapılan incelemede, bahsi geçen %10’luk limitin aşılarak %22’ye yaklaşan oranlara ulaşıldığı tespit edilmiştir. Yıl içinde gerçekleştirilen 339.542.182,23-TL tutarındaki alımların 76.325.642,00-TL’sinde doğrudan temin yöntemi uygulanmıştır.

Kamu İhale Kanununun 62 inci maddesinde,

“ı) (Ek: 30/7/2003-4964/38 md.) Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla yasal düzenlemeye aykırı işlem tesis edildiği görülmektedir.

Kamu idaresi cevabı

Sayıştay denetimi üzerine 4734 Sayı Kamu İhale Kanunu’na göre doğrudan temin ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek alımlarda Kanunun 62. maddesinin (ı) bendinde belirlenen sınırlara uyulmasını teminen muhasebe sistemimizin geliştirilerek ihale türü olan doğrudan temin ve pazarlık usulü alımlar toplamının % 10’u aşmaması için gerekli hazırlıklar başlatılmış olup 2014 yılı ve sonrası dönemde uygulanması sağlanacaktır.

Sonuç olarak

Kurumdan gönderilen cevapta bulguya konu edilen hususta gereken tedbirlerin alınacağı ifade edilmiştir.

Söz konusu hukuka aykırılık 2014 yılı için düzeltilebilecek bir işlem olmayıp önümüzdeki yıl denetimlerinde de ilgili uygulama izlenecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz