Mücbir sebep durumlarında yükleniciye süre uzatımı verilebilmesi için, mücbir sebep olarak kabul edilecek durum için aşağıdaki şartlar ayrıca aranacaktır.

1.Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,

Yüklenicinin kusurundan kaynaklanan durumlar için yükleniciye süre uzatımı verilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle yüklenicinin basiretli bir tacir gibi davranmayarak gerekli özen göstermediği veya kusurlu bir davranışı yada ihmali neticesinde mücbir sebep sayılan hallerin ortaya çıkmasına neden olmuşsa burada mücbir sebepten bahsedilemeyecektir.

2.Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,

Meydana gelen olay, taahhüdün yerine getirilmesine engel değilse yada yüklenici bu engeli kendi imkanları ile ortadan kaldırabilecekse bu durum mücbir sebep olarak kabul edilemez.

  1. Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,
  2. Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması,

Mücbir sebebe dayalı olarak süre uzatımı verilebilmesi için yüklenicinin süresi içerisinde bildirimde bulunması ve bu hususları kanıtlaması gerekmektedir.

Bu çerçevede;

Yüklenicinin, sürenin uzatılmasını gerektiren hallerin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde, idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından usulüne göre düzenlenmiş belgelerle mücbir sebebin meydana geldiğini tevsik etmesi zorunludur.

 

Yüklenici bildiriminde, iş üzerinde gecikmeye yol açtığını düşündüğü sebeplerin ayrıntılarını, işin süresinin ne kadar uzatılması gerektiğini belirtecektir. Uzatılacak sürenin tespiti o anda mümkün değilse bunun da sebeplerini ayrıca belirtecek, durumun netlik kazanmasından sonra istediği süre uzatımını da ayrı bir yazı ile derhal bildirecektir.

5.Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi,

Bu kapsamda örneğin doğal afete ilişkin Çevre Şehircilik Bakanlığından, salgın hastalığa ilişkin Sağlık Bakanlığından, grev durumuna ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından belgelendirme yapılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz