Toplantı No : 2019/040
Gündem No : 29
Karar Tarihi : 29.08.2019
Karar No : 2019/UH.II-1043

BAŞVURU SAHİBİ:

Net Tem. İnş. Gıda Teks. Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Safranbolu Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/191611 İhale Kayıt Numaralı “225 Günlük Katı Atık Nakli İşinde Kullanılacak Araçların Kiralama Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Safranbolu Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 13.05.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “225 Günlük Katı Atık Nakli İşinde Kullanılacak Araçların Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Net Tem. İnş. Gıda Teks. Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından 30.07.2019 tarihli ve 31625 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.07.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/788 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; söz konusu ihalenin idare tarafından iptal edildiği ve iptal kararına gerekçe olarak makine parkının revize edilerek tekrar ihaleye çıkılacağı ve ihalede rekabet ortamının sağlanmadığı hususlarının gerekçe olarak gösterildiği fakat anılan gerekçelerin yerinde olmadığı,

 

Makine parkında değişiklik yapılmasını gerektirecek nüfus artışı olmadığı, yeni yerleşim yerlerinin açılmadığı, ayrıca gerekli durumlarda iş artışı yapılabileceği,

 

Rekabetin oluşmadığı gerekçesinin de kabul edilebilir olmadığı, rekabetin sağlanıp sağlanmadığı hususunun sadece ihaleye sunulan teklifler veya geçerli teklif sayısı ile ölçülebilir olmadığı, bu konuda ihale konusu işin niteliği, işin yapılacağı yer ve zamana bağlı olarak farklı değerlendirmeler yapılabileceği, idarenin ihalenin iptali kararının keyfi nitelik taşıdığı ve kabul edilebilir nitelikte olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde
“İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “…İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.” hükmü,


Anılan Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinde ise
“…İdareler hukuki durumda değişiklik yaratan Kurul kararlarının gerektirdiği işlemleri ivedilikle yerine getirmek zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin; a) Adı: 225 Günlük Katı Atık Nakli İşinde Kullanılacak Araçların Kiralama Hizmet Alımı

b) Miktarı ve türü: Safranbolu Belediyesi sınırlarında katı atık nakli işlerinde çalıştırılmak üzere 225 gün süre ile 9 adet araç kiralama hizmet alımı işi. Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Safranbolu İlçesi Mücavir Alan Sınırları

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarla İlgili Özellikler” bölümünün 3’üncü maddesinde “3. Yüklenici işin yerine getirilmesinde aşağıdaki tabloda belirtilen araçları bulundurmak zorundadır.

Araçlar en fazla 10 yaşında olacaktır.

Tüm araçlarda GPS Cihazı bulunacak ve bunlar ile ilgili bilgiler periyodik olarak İdareye teslim edilecektir. Bu cihazların kullanımı ile ilgili her türlü bilgi kullanıcı şifrelerinin değiştirilmesi ve saklı tutulması İdarenin tasarrufunda olacaktır.

 

 

 

 

ÇALIŞTIRILACAK ARAÇLAR

NO

ARAÇ CİNSİ

NİTELİK

ARAÇ SAYISI

ARAÇ ÇALIŞMA SAATİ

1

Çöp Kamyonu

En az 13+1 m3’lük Hidrolik sıkıştırmalı 180 HP gücünde

5

8.437,5

 

2

Çöp Kamyonu

En az 7+1 m3’lük Hidrolik sıkıştırmalı 130 HP gücünde

1

1.687,5

 

3

Damperli Kamyon

En az 3 m3’lük 130 HP gücünde

1

1.447,5

4

Kontrol Aracı

4×2 pick-up (Kamyonet)

1

1.687,5

5

Çöp Taksi

En az 3 m3’lük 130 HP gücünde

1

2.025

“ düzenlemesi yer almaktadır.

 

Bahse konu ihalede 6 adet ihale dokümanı alındığı, 13.05.2019 tarihinde yapılan ihaleye 2 isteklinin katıldığı, idarece alınan ilk ihale komisyonu kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen başvuru sahibinin 18.06.2019 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, 18.07.2019 tarihli ve 2019/UH.II-829 sayılı Kurul kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi Sofistik Gıda Tur. Tek. Mak. Bilg. İnş. İma. İhr. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde düzeltici işlem belirlenmesine karar verildiği,

 

24.05.2019 tarihli ilk ihale komisyonu kararı ile itirazen şikâyete konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenen başvuru sahibinin ihaledeki konumunun 18.07.2019 tarihli ve 2019/UH.II-829 sayılı Kurul kararı ile değiştiği ve ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi konumuna geldiği görülmüştür.

 

Safranbolu Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından ihale komisyonu başkanlığına hitaben yazılan 25.07.2019 tarihli yazıda “225 günlük katı atık naklinde kullanılacak araçların kiralama hizmet alımı” işi için Kamu İhale Kurumu’nun vermiş olduğu karar incelenmiştir. Söz konusu ihalenin Teknik Şartnamesi’nde kiralanacak araçların modellerinde değişiklik yapılması düşünülmektedir. Bu nedenle 225 günlük katı atık naklinde kullanılacak araçların kiralama hizmet alımı” işi için yapılan ihalenin iptal edilmesi hususunda…” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Bunun üzerine idare tarafından alınan 25.07.2019 tarihli ikinci ihale komisyonu kararıyla “İhale komisyonu olarak yapılan değerlendirmede Temizlik İşleri Müdürlüğünün ihale ile ilgili olarak makine parkının revize edilerek yeniden ihaleye çıkılacağı bilgisi komisyona bildirildiğinden ayrıca rekabet ortamı oluşmadığından…” şeklinde gerekçe gösterilerek söz konusu ihalenin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun yukarıda yer verilen hükümlerinden, Kanun’un beşinci maddesinde belirtilen temel ilkelere uygun olmayan durumların tespiti halinde, ihalede verilmiş tüm teklifleri reddederek ihaleyi iptal etme hususunda idareye takdir yetkisi tanındığı görülmekte, ancak bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu, dolayısıyla idarelerin ihalenin iptaline dair aldığı kararların gerekçelerinin somut şekilde ortaya koyması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İdarenin ihalenin iptal gerekçelerinden biri olan “makine parkının revize edileceği” gerekçesine ilişkin yapılan incelemede;

 

Söz konusu makine parkının ne şekilde ve ne amaçla revize edileceğine ilişkin somut gerekçelerin ve yapılacak olan düzenlemelerin ne ölçüde kamu yararı sağlayacağının, hizmet gerekleri ile uyumunun ve ihale tarihi olan 13.05.2019 tarihinden ihalenin iptali kararının verildiği tarihe (25.07.2019) kadar olan süreçte makine parkının revize edilmesini gerektirecek sebeplerin neler olduğunun açıkça ortaya konmadığı görülmüştür.  Bu nedenle, söz konusu ihale konusu iş kapsamında makine parkının revize edileceği hususunun gerekçe gösterilerek idarece alınan ihalenin iptali kararının idareye tanınan takdir yetkisi kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmıştır.   

 

İdarenin diğer iptal gerekçesi olan “ihalede rekabetin oluşmaması” gerekçesine yönelik yapılan incelemede ise;

 

İlk ihale komisyon kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Sofistik Gıda Tur. Tek. Mak. Bilg. İnş. İma. İhr. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması sonucunda gelinen aşamada ihalede başvuru sahibinin teklifinin tek geçerli teklif olarak kaldığı, ilk ihale komisyonu kararında başvuru sahibinin teklif fiyatının ekonomik olmadığına veya uygun görülmediğine ilişkin değerlendirme yapılmadığı ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, ihalede tek geçerli teklif kalmasının her durumda ihalede rekabetin oluşmadığı anlamına gelmeyeceği ve isteklinin teklifinin yaklaşık maliyetin altında olduğu hususları bir arada değerlendirildiğinde, söz konusu hususun iptal kararına dayanak oluşturamayacağı ve idarece tesis edilen ihalenin iptali işleminin mevzuata uygun olmadığı anlaşılmış olup idarenin ihalenin iptali kararının iptaline karar verilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.