ŞİKAYETE İLİŞKİN İDAREDE KARARI KİM VERİR?

İdareye yapılan şikâyet başvurusu için itiraz komisyonu kurulduğu ve şikâyet değerlendirmesini ilgili komisyonun gerçekleştirdiği, mevzuata göre ihale yetkilisi tarafından gerekçeli karar alınmasının hüküm altına alındığı, bu sebeple şikâyet komisyonunun karar almasının mevzuata aykırı olduğu,

 

İDDİA EDİLMİŞTİR.

KİK KARARINDA;

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Şikayet başvurusu üzerine inceleme” başlıklı 10’uncu maddesinde “…(4) İnceleme, ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği bir veya birden fazla raportör tarafından da yapılabilir. Bu inceleme sonucunda, ihale yetkilisi tarafından gerekçeli bir karar alınır.” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkındaki Tebliğ’in “Şikayetin sonuçlandırılması” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Şikayet başvuruları üzerine idare tarafından yapılacak inceleme ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği bir veya birden fazla raportör tarafından da yapılabilir. İhale komisyonu üyeleri de raportör olarak görevlendirilebilir. Yapılacak inceleme sonucunda, ihale yetkilisi veya usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış kişi tarafından gerekçeli olarak ikinci fıkrada belirtilen kararlardan biri alınır…” açıklaması yer almaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümlerinden ihale yetkilisinin şikâyete ilişkin incelemeyi bizzat yapabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği raportör veya raportörler tarafından ya da ihale komisyonu üyelerinden görevlendireceği kişi veya kişiler tarafından da yaptırabileceği, yapılan inceleme sonucunda ihale yetkilisi veya yetki devri yapılmış kişi tarafından şikâyete ilişkin karar alınarak ilgililere gönderileceği anlaşılmaktadır.

 

Bahse konu ihalede başvuru sahibi 20.09.2019 tarihli dilekçe ile idareye şikâyet başvurusunda bulunmuş olup, idarenin 26.09.2019 tarihinde “İhale Komisyonu Kararına Karşı Yapılan İtirazın İncelenmesi Neticesinde Hazırlanan Rapor” başlıklı şikâyete cevabında itiraz inceleme komisyonundan 3 üyenin isminin ve imzasının yer aldığı görülmüş, belediye başkan vekili (ihale yetkilisi) imzalı şikâyete cevap yazısı 08.10.2019 tarihinde EKAP üzerinden istekliye gönderilmiştir. Dolayısıyla şikâyet incelemesi için üç kişinin görevlendirilerek başvurunun sonuçlandırılmasına ilişkin tesis edilen işlemlerde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz