Başvuruya konu ihalede 45 adet ihale dokümanı alındığı, ihaleye 4 isteklinin katıldığı, 3’ünün teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin yaklaşık maliyetin üzerinde teklif veren istekli uhdesinde bırakıldığı dolayısıyla ihalede rekabet ortamının sağlanmadığı, açıklanan nedenlerle ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

İDDİA EDİLMİŞTİR.

KİK KARARINDA;

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. …” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38’inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.


İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.
İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.
İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.”
hükmü yer almaktadır.

 

08.10.2019 tarihinde gerçekleştirilen başvuru konusu ihaleye 4 isteklinin katıldığı, 1 isteklinin teklifinin geçici teminat mektubu, bilanço ve eşdeğer belgeler, kendi malı olması istenen araçlara ilişkin belgeler ve iş deneyim belgesi sunulmadığı gerekçesiyle reddedildiği, 2 isteklinin teklifinin ise bahsi geçen gerekçeler ile bunlara ek olarak teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza sirkülerinin fotokopi olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

İhalenin yaklaşık maliyetinin 55.487.943,00 olduğu, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan teklif bedelinin 46.855.585,00 olduğu, dolayısıyla ihalenin yaklaşık maliyetin altında teklif veren istekli üzerinde bırakıldığı tespit edilmiştir.

 

Mevzuatın yukarıda yer alan hükümlerinden ihale komisyonunun gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunacağı, kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenlerinin belirtileceği, ihale yetkilisinin karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylayacağı veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal edeceği, ihalenin kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılacağı anlaşılmaktadır.

 

Söz konusu ihalede ihale komisyonunca yapılan değerlendirme sonunda, ihalenin yaklaşık maliyetin altında teklif veren istekli uhdesinde bırakıldığı ve Tebliğ’in yukarıda aktarılan açıklamaları gereğince ihalenin söz konusu istekli üzerinde bırakılma yetkisinin idarenin takdirinde olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz