Geçici Madde 7
Geçici Madde 7

YAPIM İŞLERİNDE İDARELER, YAKLAŞIK MALİYET HAZIRLARKEN, YIL İÇİNDE GELEN ENFLASYON FARKINI, DİKKATE ALMALI MI ?

Bilindiği üzere Yaklaşık maliyet hazırken “YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ne göre, idareler ihale çıkmadan önce işe ait yaklaşık maliyet hazırlamak zorundadır. Ancak yıl içinde gerek malzeme , gerekse işçilik kalemleri olsun , fiyatlar bazen güncelliklerini yitirmektedir. Bu durumda idareler örneğin 9. Ayda ihale çıktığı zaman yaklaşık maliyetlerini nasıl hazırlamaklardır?

Yönetmeliğin  10. Maddesi “Yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti” maddesine uygun yaklaşık maliyet fiyat tespiti yapmak zorundadır. Bu maddede kısaca ;

“””MADDE 10 – (1) İdarelerce, ihale konusu işin yaklaşık maliyetine ilişkin fiyat ve rayiçlerin tespitinde;

a) İhaleyi yapan idarenin daha önce gerçekleştirdiği, ihale konusu işe benzer nitelikteki işlerin sözleşmelerinde ortaya çıkan fiyatlar,

b) Kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenerek yayımlanmış birim fiyat ve rayiçler,

c) İlgili meslek odaları, üniversiteler veya benzeri kuruluşlarca belirlenerek yayımlanmış fiyat ve rayiçler,

ç) Yüklenici veya alt yüklenici olarak faaliyet gösteren, konusunda deneyimli kişi ve kuruluşlardan alınacak, ihale konusu işe benzer nitelikteki işlere ilişkin maliyetler,

d) İdarenin piyasa araştırmasına dayalı rayiç ve fiyat tespitleri,

esas alınır.”””

Denilmektedir.

Ayrıca bu yönetmelik 11. Madde nin (3) fıkrasında “Yaklaşık maliyet, güncelliğini kaybetmesi halinde, ilk ilan veya davet tarihine kadar güncellenir.” Diyerek ihale yapacak idarelere güncelleme yetkisi vermiştir.

Güncelleme yaparken “Kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenerek yayımlanmış birim fiyat ve rayiçler “ kullanan idareler hangi hususlara dikkat etmelidir?

Yaklaşık maliyet hazırlarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı birim fiyat ve rayiçleri kullanırken, bakanlığın yayımladığı yönetmeliğin usul esasları dikkate alınacaktır. Bakanlık bu fiyatların 01.01.2020 tarihi itibari ile olduğunu, yıl boyunca kullanılabileceği gibi isterlerse idareler ihale tarihini dikkate alarak, güncelleme yapabilir diyerek idarelere yetki vermiştir.

İhale yapacak idare, hangi bakanlığın birim fiyatlarını kullanacak ise buna dikkat etmesi gerekmektedir. Yayımlanmış birim fiyatlar ve rayiçler yıl boyunca geçerli diyen idarelerin, birim fiyatlarını güncelleyemezler. İhale hangi ay çıkmış olursa olsun, “birim fiyatlar yıl boyunca geçerlidir” diyen idarelerin birim fiyat ve rayiçlerini, güncellemeden kullanmak zorundadır.

Ancak cevre ve şehircilik bakanlığı rayiçleri ile karma hazırlanan birim fiyatlarda (TEDAŞ, MSB,Küldür, Vakıf pozları), sadece ÇŞB bakanlığın rayiçlerini güncelleyerek, yeni birim fiyat oluşturabilirler. Bu durumda kısmi güncelleme yapabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz