Aynı IP Üzerinden Doküman İndirmek/Aynı Adreste Bulunmak  Ya Da Akrabaların Aynı İhaleye Katılması Yasak Fiil Ve Davranışa Girer Mi?

Aynı IP üzerinden doküman indirmek/aynı adreste bulunmak  ya da akrabaların aynı ihaleye katılması durumlarına ilişkin çok çeşitli kararlar bulunmaktadır. Bu tür durumların isteklilerin birbirinden haberdar oldukları konusnda “kuvvetli karine”  teşkil ettiği yönünde genel bir kanaatte bulunmaktadır.

Ancak;

-İhaleye teklif veren firmaların farklı tüzel kişiliklerinin bulunması,

-Kamu ihale mevzuatında ortakları akraba olan firmaların ihaleye katılmalarını engelleyen bir düzenlemenin bulunmaması,

-Aynı IP adresi üzerinden doküman indiren isteklilerin aynı ihaleye katılmalarının rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek davranış olarak değerlendirilebilmesi için bu isteklilerin öncelikle birbirlerine ait teklif bilgilerinden haberdar olduğuna ilişkin delillerin ortaya konulmasını gerekmsi,

-Tek başına akrabalık ilişkisinin yada diğer hususlar ile  aynı IP adresine ait bilgisayardan doküman indirilmesinin “kuvvetli karine” teşkil etmediği,

Bu yönüyle isteklilerin fiillerinin Kanun’un 17’nci maddesi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı yönünde de değerlendirmeler bulunmaktadır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz