Toplantı No 2021/028
Gündem No 61
Karar Tarihi 08.07.2021
Karar No 2021/MK-282
BAŞVURU SAHİBİ:
Park-Gün Taş. İnş. İç Ve Dış Tic. Ltd. Şti. – Erçak Tem. Hiz. Nak. İnş. Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Etimesgut Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/528856 İhale Kayıt Numaralı “Etimesgut İlçesi Sınırları Dahilinde 01/01/2021-31/12/2023 Tarihleri Arası 36 Aylık Çöplerin Toplanması, Nakli, Cadde,Sokak, Meydan Ve Pazar Yerlerinin Makine Marifetiyle Süpürülmesi Amacıyla Araç Kiralama Hizmet Alım İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
KARAR:

Etimesgut Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan 2020/528856 ihale kayıt numaralı “Etimesgut İlçesi Sınırları Dahilinde 01/01/2021-31/12/2023 Tarihleri Arası 36 Aylık Çöplerin Toplanması, Nakli, Cadde, Sokak, Meydan ve Pazar Yerlerinin Makine Marifetiyle Süpürülmesi Amacıyla Araç Kiralama Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak, Park-Gün Taş. İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. – Erçak Tem. Hiz. Nak. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 10.02.2021 tarihli ve 2021/UH.II-384 sayılı karar ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

Davacı Park-Gün Taş. İnş. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. – Erçak Tem. Hiz. Nak. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada, Ankara 16. İdare Mahkemesinin 05.05.2021 tarih ve E:2021/465, K:2021/1072 sayılı kararında “…Uyuşmazlık iş deneyim belgesi ile ilgili iddialar yönünden değerlendirildiğinde, dava konusu ihalede, ihale üzerinde bırakılan müdahil iş ortaklığını oluşturan şirketlerden özel ortak olan Standart Katı Atık Çev. Den. Dan. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyimini tevsik etmek amacıyla pilot ortak Aysis Atık Yönetim Sistemleri A.Ş. ile aralarında akdettikleri “Kent Temizlik Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralanması” başlıklı sözleşmenin sunulduğu, söz konusu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak sunulan 10 adet fatura örneğinin noter tarafından onaylandığı, ilk kesilen faturanın tarihinin “26.09.2018” olduğu, son kesilen faturanın tarihinin “30.06.2019” olduğu, faturaların toplam tutarının “6.845.000,00 TL” olduğu, faturaların sözleşmede kiraya veren olarak belirtilen Standart Katı Atık Çev. Den. Dan. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, sözleşmede kiralayan olarak belirtilen Aysis Atık Yönetim Sistemleri A.Ş. adına düzenlendiği, faturaların açıklamasında “Kent Temizlik Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralanması” ibaresinin yer aldığı, her bir faturaya sırasıyla 1 den 10’a kadar olan hakediş numaralarının verildiği görülmektedir.

Olayda, müdahil iş ortaklığı tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan belgenin Hizmet Alımları İhale Yönetmeliği’nin 47. maddesi kapsamında sunulduğu, bu maddeye göre gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenmeyeceği, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde ise anılan maddedeki esasların uygulanacağı, bu kapsamda müdahil iş ortaklığı tarafından noter tarafından tasdik edilen faturaların sunulduğu, böylelikle müdahil iş ortaklığının iş deneyimini belgelendirmesinde mevzuatta aranan şekil şartının yerine getirildiği, ancak müdahil iş ortaklığının belgelendirmede aranan bu şekil şartının yerine getirilmiş olmasının tek başına söz konusu faturaların muhtevasına konu işin gerçekliğini ispatlamaya yeterli olmayacağı, ayrıca ihaleyi gerçekleştiren idarelerin teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunun araştırılması konusunda yükümlülüklerinin bulunduğu, dolayısıyla müdahil iş ortaklığının özel ortağı ve pilot ortağı arasında imzalanan “Kent Temizlik Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralanması” sözleşmesine konu sözleşme ile ilgili davacı iş ortaklığı tarafından ileri sürülen iddiaların değerlendirilerek anılan sözleşmeye konu işin gerçekleşip gerçekleşmediğinin açıklığa kavuşturulması gerektiği, bu haliyle incelenen ihaleye sunulan iş deneyim belgesine konu işin gerçekleşip gerçeklemediği ve belgenin gerçekliğine ilişkin tereddütlerin oluştuğu, söz konusu belgeye ilişkin idare tarafından araştırma yapılması ve yapılan araştırma sonucunda anılan müdahil iş ortaklığının iş deneyim belgesi ile ilgili karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Bu durumda, ihaleye sunulan iş deneyim belgesine konu işin gerçekleşip gerçekleşmediğine ve belgenin gerçekliğine ilişkin tereddütlerin oluştuğu açık olup, ihaleyi yapan idare tarafından gerekli araştırmaların yapılması ve tereddütlerin giderilmesi gerektiğinden, kurul kararının iş deneyim belgesi ile ilgili iddialarına yönelik kısmında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1- Kamu İhale Kurulunun 10.02.2021 tarihli ve 2021/UH.II-384 sayılı kararının iş deneyim belgesi ile ilgili 2’nci iddiaya yönelik kısmının iptaline,

 

 

 

 

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Standart Katı Atık Çev. Den. Dan. Tem. San, ve Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyimini tevsik etmek amacıyla pilot ortak Aysis Atık Yönetim Sistemleri A.Ş. ile aralarında akdettikleri “Kent temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere araç kiralanması” başlıklı sözleşmeye konu işin gerçekleşip gerçeklemediği hususuna ve belgenin gerçekliğine ilişkin tereddütlerin giderilmesine yönelik olarak idare tarafından gerekli araştırmaların yapılması yönünde 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 YORUMLAR

  1. ???????? ????????????? ????????????????
    Message:
    ??????????????????????????????????????????????2024??
    ????????? ????????????????????????????
    ?? ???????? ?? ?? <a href=[Link deleted]

    ????? 300 ?????????????????????????????
    ???????????????????? ????????3??????
    ????????? ??????? ???????? ?????????100%
    ????????????????????????????????
    ??????????? 24. ?????

  2. офигенные автоматы!!!!!! Для турции!!! ну или Для тех кто знает тайские язык, там охринительно везет народ!
    советую поиграть!!
    [Link deleted]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz