Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme’nin şikayet konusu yapılan sekizinci maddesinin başvuru konusu husus ile bir ilgisinin olmadığı görülmüş, “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı dokuzuncu maddesinin “9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren ……….. (rakam ve yazıyla) ………….  gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.

9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren ….gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.

9.3. …………………

9.4. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler…………………… tarihleri arasındaki ….(rakam ve yazıyla)……gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.

9.5. Yüklenicinin sözleşmede belirlenmiş olan süre içinde yer teslimi için hazır bulunmaması halinde bu durum idare tarafından görevlendirilen yapı denetim görevlisinin de bulunduğu komisyon tarafından süre bitiminde tutanak altına alınır ve işin süresi başlar.” şeklinde olduğu,

 

Sözleşme Tasarısı’nın aynı maddesinin idarece aşağıdaki şekilde düzenlendiği görülmüştür; “9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 (OnBeş ) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.

9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 1096 (BinDoksanAltı) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.

9.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

9.4. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler – tarihleri arasındaki () gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.

9.5. Yüklenicinin sözleşmede belirlenmiş olan süre içinde yer teslimi için hazır bulunmaması halinde bu durum idare tarafından görevlendirilen yapı denetim görevlisinin de bulunduğu komisyon tarafından süre bitiminde tutanak altına alınır ve işin süresi başlar.”

 

Sözleşme Tasarısı’nın anılan maddesinin hangi gerekçeyle mevzuata aykırı olarak hazırlandığı itirazen şikayet dilekçesindeki ifadelerden tam olarak anlaşılamamışsa da, yapılan incelemede; kar ve buzla mücadeleyi içeren ihale konusu işte havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günlerin 0 (sıfır) olarak belirlenmesinin işin niteliği gereği olduğu, ihale ilanında da belirtildiği üzere 1096 günlük sürenin takvim günü olduğu görülmüş, Sözleşme Tasarısı’nın tip sözleşmeye uygun şekilde hazırlandığı ve idarece doldurulacak kısımların ana metin ve dipnotlar dikkate alınarak doldurulduğu anlaşılmış, işlemde herhangi bir mevzuata aykırılık tespit edilmemiştir.

5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz