Kurdaki artışlar inşaat sektörünü nasıl etkiledi

Artan döviz kurları nedeniyle inşaat sektörü zor zamanlar geçiriyor. Sektör Eylül ayından itibaren 150 milyar TL’lik yük taşıyor.

Döviz kurlarında meydana hızlı artışlar reel sektörde döviz kredisi kullanan inşaat şirketleri için olumsuz etki yaratıyor. Sözcü’de yer alan habere göre; bu etki özellikle döviz geliri olmayan sektörleri ve şirketleri daha da olumsuz etkiliyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörü de büyük ölçüde döviz kredisi barındıran ve aynı zamanda döviz geliri az olan veya hiç olmayan sektörler arasında bulunuyor.

Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre, inşaat sektörünü Eylül 2021 itibarıyla yurt dışından alınan kredi borcu 23.3 milyar dolar, gayrimenkul sektöründe ise bu rakam 5 milyar dolar. Döviz kurlarında son zamanlarda meydana gelen hızlı artış sebebiyle sektörde endişeler artıyor.

Kurdaki artışlar inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Merkez Bankası’nın Eylül’de aldığı faiz indirimi kararı ile hız kazanan Türk Lirası’ndaki değer kaybı, geçtiğimiz perşembe günü alınan 100 baz puanlık yeni indirim kararıyla ivme kazandı ve eylül ayından bu yana doların Türk lirası karşısındaki değeri 3 lira arttı. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün döviz borcunun yaklaşık 150 milyar lira arttı. Eğer kur uzun vadeli olarak bu seviyede kalırsa inşaat ve gayrimenkul sektöründe kredi yapılandırma talebini yükseltebilir.

41 FİRMADAN DEV BORÇ YAPILANDIRMA

Nitekim, inşaat sektörü finansal borçlarının yeniden yapılandırılmasını hızlandırdı. 2021 senesi Eylül ayı itibarıyla inşaat sektöründe toplam 41 firmanın 12.4 milyar TL büyüklüğündeki kredisi yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırmaların daha çok büyük ölçekli inşaat firmalarında yapıldığı gözlemlendi. 34 şirketin yapılandırdığı kredinin miktarı 12.3 milyar TL olarak kaydedildi.

Kurdaki artışlar inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

BATIK ORANI EN YÜKSEK SEKTÖR

BDDK verilerine göre, inşaat sektörünün 2021 senesi eylül ayı sonu itibarıyla bankalardan kullandığı kredi büyüklüğü toplam 333,6 milyar lira, geri dönmeyen kredilerin büyüklüğü ise 33,2 milyar lira seviyesinde kaldı. Toplam krediler içerisinde en yüksek pay yüzde 8.2 ile inşaat sektörüne ait. Tasfiye olunacak krediler içinde en fazla paya sahip sektör de yüzde 19.9 ile inşaat oldu.

kaynak:

https://emlakkulisi.com/kurdaki-artislar-insaat-sektorunu-nasil-etkiledi/688000

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz