Teklif geçerlilik süresi dolan yekleniciye sözleşme imzalamadığı gerekçesiyle yasaklama verilebilir mi, teminatı yakılabilir mi?

Kamu İhale Kanunu ve ikincil alt düzenlemeler gereği verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren idari şartname belirlenen günün sonunda sona ermektedir. İhtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla idari şartnamede belirlenen süre kadar uzatılması istekliden talep edilebilirse de, İstekli, idarenin bu talebini kabul veya reddedebilir. Bu noktada teklif geçerlilik süresinin bitiminden sonra idarenin sözleşme yapmaya zorlama hakkı da yoktur.

Bu nedenle teklif geçerlilik süresi dolan yükleniciye sözleşme imzalamadığı gerekçesiyle yasaklama verilmesi ve  teminatının  yakılması mümkün değildir.

Ayrıca bu noktada sözleşmeye davet yazısının teklif geçerlilik süresinin bitiminden önce yazılmış olması da bu durumu değiştirmez. Zira ihale dokümanı gereği isteklinin teklifi ile bağlı olduğu son gün İdari Şartnamede yazan  gün olup,   sözleşme imzalama için gerekli olan 10 gün içinde bu süre dolduğu durumda da istekli sözleşme imzalamakla yükümlü değildir.

Nitekim KİK ve Emsal yargı kararları da bu yöndedir.

İHALE SÜREÇLERİYLE İLGİLİ TÜM SORULARINIZ İÇİN UZMANLARIMIZLA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz