İdari Şartname’nin yukarıda yer verilen 25’inci maddesinde “…İdareye ait araçlara ilişkin trafik cezaları yüklenici tarafından ödenecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Genel Teknik Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.6- İş ve İşyerlerinin Korunması

d- İşyerlerinde kullanılan araç, gereç, makine,  teçhizat ve ekipmanların neden olabileceği kazalardan yüklenici sorumludur. İdare hiç bir şekilde sorumlu değildir…” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin

Yükleniciye teslim edilecek olan malzeme ya da ekipmanlar teslim sırasında yüklenici tarafından muayene edilerek kabul edilecektir. Verilen malzemenin montajı sırasında ya da başka bir sebeple hasar görmesi ya da kullanılamaması halinde idare nin kusuru olmayacaktır. Bu malzeme ya da ekipman idarenin vereceği tarihte yüklenici tarafından temin edilecektir, bu işlem için yükleniciye herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

Tesislerdeki arızalar yükleniciye ait sebeplerden kaynaklanıyorsa bu arızalarda işletme kusuru ya da personelin hatası tespit edilirse aynı kalite ve özellikteki malzeme yüklenici tarafından, idarenin belirleyeceği sürede temin edilecektir, temin edilmemesi durumunda gerekli iş ve işlemler idare tarafından yapılacak ve ilk hak edişten fatura bedeli kadar kesinti yapılacaktır.

İdareye ait araçlara ilişkin trafik cezaları yüklenici tarafından ödenecektir…” düzenlemesi,

 

İhale dokümanı kapsamında yer alan “Birim Fiyat Poz Tarifleri” başlıklı belgede idare malı olan araçların neler olduğu ve adet bilgilerine yer verildiği anlaşılmıştır.

 

İdare malı araçlara ait trafik cezalarının yüklenici tarafından ödeneceğine ilişkin düzenleme değerlendirildiğinde, Sözleşme Tasarısı’nın yukarıda yer verilen 7’nci maddesi uyarınca yükleniciye teslim edilecek ekipmanları yüklenicinin muayene etme ve bunun neticesinde bir eksiklik ya da kusur bulunması halinde kabul edip etmeme hakkının bulunduğu bu çerçevede idare malı olan araçlarda yüklenici kusurundan kaynaklanmayan belge, teçhizat vs gibi eksiklikleri tespit etmesi halinde bu eksiklik ya da kusurların giderilmesini idareden talep edebileceği, bu şekilde idareden kaynaklanabilecek eksiklik veyahut kusurların giderildikten sonra araçların teslim alınabileceği bu aşamadan sonra doğabilecek trafik cezalarının sorumluluğunun yüklenicinin üzerinde olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası bu yönüyle de yerinde görülmemiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz