4735 sayılı kanunun geçici 6. maddesi kapsamında artırımlı fiyat farkı ve ek fiyat farkı hesabında uygulama ayı ve güncel endeks kavramı

4735 sayılı kanunun geçici 6. maddesi kapsamında Arıtımlı fiyat farkı hesabında iş programına uygunluk şartı aranmalı ve uygulama ayı olarak iş programına uygun olarak işlerin gerçekleştirilmesi gereken ay dikkate alınmalıdır.

Ancak Ek fiyat farkı hesabında iş programına uygunluk şartı aranmaz ve uygulama ayı olarakta imalatın gerçekleştirildiği ay dikkate alınmalıdır. Bu husus hakkında özellikle Uygulama esaslarının 11. Maddesinde Ek fiyat farkı hesaplamalarında 1/1/2022 ile 31/3/2022 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) sözleşmelerin gerçekleştirilen kısımlarının iş veya teslim programına uygun olması şartı aranmaz. Diğer bir ifadeyle yüklenicinin iş programının ilerisinde veya gerisinde olması ek fiyat farkı hesaplamasını etkilemez şeklinde düzenlenmiştir.

Uygulama esaslarının 4. Maddesinde yer alan tanımlara baktığımızda;

Güncel endeks: uygulama ayına ait Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ilgili endeksi,

Temel endeks:  Artırımlı fiyat farkı hesabında; İhale tarihinin (son teklif verme tarihinin) içinde bulunduğu aya ait endeksi, ek fiyat farkı hesabında ise 01/07/2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı Haziran ayına ait TÜİK tarafından yayımlanan ilgili endeksi, 01/07/2021 ile 31/03/2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin (son teklif verme tarihi) içinde bulunduğu aya ait TÜİK tarafından yayımlanan ilgili endeksi,

Uygulama ayı/tarihi: Artırmlı fiyat farkı hesabında iş programına uygun olarak işlerin gerçekleştirilmesi gereken ayı, malın teslim edilmesi gereken tarihi veya bu tarihin içinde bulunduğu ayı; ek fiyat farkı hesabında ise işlerin gerçekleştirdiği veya malın teslim edildiği ayı ifade ettiği görülmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz