Yeterlik Bilgileri Tablosunda Yeterlik Kriterleri için Satır Açılmaması İhale İptal Nedeni midir?

İhale mevzuatında yer alan düzenlemeler gereği idari şartnamenin 7. Maddesinde İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri belirlenmektedir.

Tip İdari şartnamenin 7.5.5. maddesinde “Bu Şartnamenin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.” Düzenlemesi yer almaktadır. Bu düzenleme ihale ilanı 05/07/2021 tarihinden sonra yapılan ihaleler için geçeli olmaktadır.

Bilindiği üzere 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren elektronik ihale kısmen zorunlu olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Elektronik ihalelerde istekliler tarafından EKAP sistemi üzerinden oluşturdukları e tekliflerinin ekinde yine EKAP sistemi üzerinden oluşturulan yeterlik bilgileri tablosu sunmaları gerekmektedir.

İhale doküman içerisinde yer alan yeterlik bilgileri tablosu ise idare tarafından EKAP üzerinden hazırlanmaktadır.

İhale dokümanı kapsamında yer alan yeterlilik bilgileri tablosu, idare tarafından oluşturulan idare şartnameye uygun olarak sistem tarafından hazırlanmakla birlikte; idareler tarafından dokümandan yer verilen fiyat dışı unsur veya İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği idari şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen belgelere yönelik düzenlemelere uygun olarak yeterlik bilgileri tablosuna satır eklenmesi gerekmektedir.

İhale mevzuatında yer hükümlerde i, elektronik ihalelerde Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde yer alan diğer standart formların kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

Buradan hareketle ihale dokümanında belirtilen yeterlik kriterlerine ilişkin bilgilerin ihale dokümanı ekinde yer alan yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, mevzuat hükümlerinde elektronik ihalelerde ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine yönelik değerlendirmenin, istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanması sonucunda elde edilen bilgilerin esas alınmasıyla, bu yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerin esas alınmasıyla yapılacağı düzenlenmiştir.

Bu çerçevede İdare tarafından hazırlanacak yeterlik bilgileri tablosunun, teklifle birlikte sunulması istenen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine ilişkin gerekli bilgilerin açık ve anlaşılır bir şekilde beyan edilmesini temin edecek şekilde oluşturulması gerekmektedir.

Peki Yeterlik Bilgileri Tablosunda, idari şartnamede yeterlik kriterleri olarak belirlenen bilgi ve belgeler için satır açılmaması ihale iptal nedeni midir?

Konu ile ilgili alınan Kamu İhale Kurulu kararında Bu itibarla İdari Şartname’de katılım belgesi ve yeterlik kriteri olarak düzenlenen her belge ve kriter için ayrı bir satır açılması gerektiği, ancak idarece hazırlanan yeterlik bilgileri tablosunda söz konusu belgeler için ayrı bir satır açılmadığı, dolayısıyla İhale dokümanının bir parçası olan İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak belirlenen belgeye ilişkin olarak yine dokümanın bir parçası olan yeterlik bilgileri tablosunda herhangi bir bilgiye yer verilmediği anlaşılmış olduğu, Nitekim ihale dokümanı bir bütün olarak değerlendirildiğinde bu durumun bahse konu belgenin somut olayda ihaleye katılabilmek için istenen bir yeterlik kriteri olup olmadığı konusunda çelişkiye neden olduğu anlaşıldığından başvuruya konu ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varıldığı ifade edilmiştir.

Özetle elektronik ihalelerde tekliflerin değerlendirilmesinde esas alınan yeterlik bilgileri tablosunun idare tarafından yeterlik kriterlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Buna uygun olarak hazırlanmamış yeterlik bilgileri tablosu ile teklif değerlendirmesi yapılarak ihalenin doğru sonuçlandırılması mümkün olmayabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz