Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Değişikliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 18 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmelik ile Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte değişik yapıldı.

Buna göre;

Şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre düzenlendi

Yapılan düzenleme ile daha önce bir şantiye şefinin 30 bin metrekareye kadar işi üstlenip, aynı anda 5 iş yapması gerekirken; iş sayısı, işin büyüklüğüne göre düzenlendi. Bu düzenleme ile alınan işin büyüklüğüne göre iş sayısı azaltılıp, inşaatların daha etkin bir şekilde sevki, idaresi ve denetlenmesi amaçlanıyor.

31.12.2023 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan değişiklik neticesinde şantiye şeflerinin üstlenebilecekleri işler aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefleri aynı anda herhangi birisinin yapı inşaat alanı;

  1. a) 1.500 m²’yi geçmeyen dört işi,
  2. b) 4.500 m²’yi geçmeyen üç işi,
  3. c) 7.500 m²’yi geçmeyen iki işi, üstlenebilir.

Yapı inşaat alanı 7.500 m²’yi geçen yapıların şantiye şefleri aynı anda başka bir işin şantiye şefliğini üstlenemez. Aynı ada içerisinde aynı yapı sahibine ait olup aynı müteahhit tarafından üstlenilen yapım/yıkım işleri tek iş olarak değerlendirilir.

Teknik öğretmenlerin ve teknikerlerin şantiye şefliği yapmaların ilişkin şartlar yeniden düzenlendi.

Buna göre 31.12.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenleme çerçevesinde; Teknik öğretmenler ve teknikerler meslek alanlarına uygun olarak, kamu yatırımı niteliğinde olmamak ve aynı anda üç işi geçmemek üzere; yapı inşaat alanı 1.500 m²’ye kadar ve Bakanlıkça belirlenen mimarlık ve mühendislik hizmetlerine esas yapı sınıflarından I. sınıftaki yapıların; II. sınıf B(2) ve B(3) grubu yapıların; III. sınıf A(3) ve A(7) grubu yapıların; III. sınıf B(8) ve B(12) grubu olup yapı yüksekliği 17.5 m’yi ve bodrum kat sayısı ikiyi geçmeyen yapıların; V. sınıf D(2) grubu olup restore edilecek yapıların; şantiye şefliğini üstlenebilecekler.

İlk kez şantiye şefliği yapacaklar, inşaat alanı 1.500 metrekareye kadar olan yapılarda görev alabilecek

Yeni düzenlemede mesleki tecrübe ile birlikte yapı sistemlerinin karmaşıklığı ve bina büyüklüklerinin dikkate alınarak, şantiye şefliği hizmet kotasının üç grupta toplanmıştır. Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek. Ayrıca 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında tek iş alınabilecek.

Burada yapılan en önemli düzenleme kamu yatırımlarında görev alan şantiye şeflerinin tek iş alabilecek olmalarıdır.

Nitekim Kamu İhale Kurulu tarafından alına 14.04.2021 ve sayılı 2021/DK.D-82 sayılı düzenleyici kararında yer verilen; “Bir kamu yapım işi sözleşmesinde şantiye şefliğini üstlenen kişinin, üstlendiği görev tam zamanlı bir görev olduğundan, başka bir yapım işinde fiilen şantiye şefliği yapmasının mümkün olmadığı, bu itibarla, aynı tarihlerde birden fazla şantiyede fiilen çalışılmış olunmasının, kamu yapım işi sözleşmesi kapsamında kamu ihale sözleşme mevzuatına uygun bir şekilde fiilen şantiye şefliği yapılmadığı anlamına geldiğinden, iş denetleme belgesi düzenlenmesine engel bir durum olduğu, bu nedenlerle; bir kamu yapım işi sözleşmesi kapsamında fiilen şantiye şefi olarak çalışan bir şahsın aynı zamanda başka bir yapım işi sözleşmesi kapsamında fiilen şantiye şefliği yapamayacağına, aksine bir durumun iş denetleme belgesi düzenlenmesine engel olacağına ilişkin” kararı sonrasında bazı idareler tarafından birden fazla iş alan şantiye şefleri nedeniyle yüklenicilere “Teknik Personel Cezası Kesintisi” uygulanmaktaydı.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrasında kamu yatırımlarında görev alan şantiye şefleri başka bir iş üstlenemeyeceklerdir.

Şantiye şefleri için deneyim şartı getirildi

Yönetmelik değişikliği ile şantiye şefleri için deneyim şartı getirilmiştir. Buna göre ilk kez şantiye şefliği yapacakların, inşaat alanı 1.500 metrekareye kadar olan yapılarda görev alabilecek ve bu şekilde bir işi bitiren şantiye şefleri bir üst gruptan iş alabilecek.

Ayrıca, Yapı denetim elemanlarının çalışma kısıtlamalarına ilişkin yapılan son düzenlemelere paralel olarak, 75 yaşını dolduran veya şantiyede fiilen devamlı görev yapmaya engel bir durumu olanların, şantiye şefliği yapmayacakları düzenlenmiştir.

Deneyim şartı ile ilgili olarak yayımlanan yönetmeliğin Dördüncü fıkranın; “(b) bendine göre iş üstlenilebilmesi için yapı inşaat alanı 1.500 m²’yi geçmeyen bir işin; (c) bendine göre iş üstlenilebilmesi için 1.500 m²’yi geçen bir işin; 7.500 m²’yi geçen bir işin üstlenilebilmesi için ise 4.500 m²’yi geçen bir işin; iş deneyimi olarak, birinci fıkraya göre işin tamamında hizmet verilerek bitirilmiş olması gerekir. Bu kapsamda, yalnızca EKAP veya e-Şantiye Şefi sisteminde kayıtlı olup, işin tamamında hizmet verilmiş olan üst yapı niteliğindeki işler iş deneyiminde değerlendirilir.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Şantiye şefinin görev ve sorumlulukları ile görevlendirilmelerinde değişiklikler yapıldı.

  1. İşlerin proje müellifi tarafından ayrı ayrı gruplandırılarak (kaba ve ince inşaat işleri, ısıtma-soğutma-havalandırma-iklimlendirme-sıhhi tesisat gibi mekanik işler ile elektrik tesisatı işleri), yapı maliyetine etkisi bakımından ağırlıkta olan gruba uygun meslek mensubunun Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde İdaresince kaydedilecek
  2. Kamu yatırımı niteliğindeki işler dışında kalan işlerde Şantiye şeflerinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca gerekli bilişim altyapısı sistemi oluşturulduğunda, resmi internet sitesinden duyurulacak usul ve esaslara göre, şantiyelerde yürütülen faaliyetleri iş programına uygun şekilde e-Şantiye Şefi Sistemine işlemek zorunda olacaklar.
  3. Şantiye şefinin, yapının fenni mesullerin/denetçi elemanların talimatlarına uygun olarak inşa ettirilmesinde, yıktırılmasında görev aldığı şantiye ile alakalı her türlü defter, tutanak ve benzeri belgelerin muhafazasında, düzenlenmesinde ve imzalanmasında, e-Şantiye Şefi kayıtlarının tutulmasında Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik ile birlikte ilgili imar ve denetim mevzuatının gerektirdiği sorumluluklarını yerine getirmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.
  4. Şantiye şeflerine, inşaat ve tesisat işlerinde ilgili mevzuatına uygun yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmaları zorunludur.
  5. Şantiye şeflerinin talebine bağlı olarak, fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elemanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen yapıları e-Şantiye Şefi sistemine işleyecekleler.
  6. Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik kapsamındaki yapılardaki yıkım işlerinde de şantiye şefleri görev alacaklar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz