iş programı fiyat farkı ilişkisi
iş programı fiyat farkı ilişkisi

2023 Yılı Birim Fiyatları Yayımladı Yaklaşık Maliyet Güncellemesi Yapılmalı mıdır?

Öncelikle yaklaşık maliyetin ne demek olduğunu açıklamak gerekirse;

4734 sayılı Kamu ihale kanunun 9. Maddesinde Yaklaşık maliyet ile ilgili olarak; “Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir. Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihale uygulama yönetmeliklerinde ise Yaklaşık maliyet: İhale onay belgesi düzenlenmeden önce idarece her türlü fiyat araştırması yapılarak, katma değer vergisi (KDV) hariç olmak üzere hesaplanan ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilen, ihale konusu işin öngörülen bedel olarak ifade edilmiştir.

Yukarıda yer alan düzenlenmelerde yaklaşık maliyetin ihale yapılmadan ve ihale onay belgesi düzenlenmeden idarelerce her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi (KDV) hariç olmak üzere hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır.

Peki yaklaşık maliyetin ihale yapılamadan önce hazırlanması gerektiğine göre ihale sürecinde yaklaşık maliyet güncellenebilir mi, güncellenmesi halinde bu güncelleme hangi aşamada yapılabilir?

Yapım İşleri İhalelerinde Yaklaşık Maliyetin Güncellenmesi;

Yapım işleri ihalelerinde yaklaşık maliyet güncellemesi Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 11. Maddesine göre yapılabilmektedir. Buna göre; yaklaşık maliyet idare tarafından İş kalemi ve/veya iş grubu şeklinde tespit edilen imalat miktarlarının, Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre belirlenen ve yüklenici karı ve genel gider ihtiva etmeyen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutar KDV hariç olarak hesaplanır ve bulunan bu tutara % 25 oranında yüklenici kar ve genel gider karşılığı eklenmek suretiyle yaklaşık maliyet tespit edilir. Ancak, tespit edilen yaklaşık maliyet, güncelliğini kaybetmesi halinde, ilk ilan veya davet tarihine kadar güncellenir.

Yaklaşık güncellemesi İnşaat maliyet endeksleri, Yİ-ÜFE veya TÜFE endeksleri üzerinden güncellenebilmektedir.

Buna göre yapım işleri ihalelerinde yaklaşık maliyet, güncelliğini kaybetmesi halinde, ilk ilan veya davet tarihine kadar güncellenebilmektedir.

18.03.2023 tarihinde yayınlanan birim fiyatlar sonrasında ihaleler yapılmadan önce yaklaşık maliyetlerin güncellenmesi önemli olmaktadır. Yaklaşık maliyetlerin güncellenemeden ihaleye çıkılması tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde olabileceği durumların oluşmasına neden olabilmektedir.

Burada ifade etmek gerekirse yapım işlerinde yaklaşık maliyet güncelliğini kaybetmesi halinde ilk ilan tarihine kadar güncellenebilmektedir. İhale ilanı yapılan işlerde yaklaşık maliyet güncellemesi yapılamamaktadır. İdarelerce ihalelerin güncel yaklaşık maliyetler ile yapılması ihalenin hızlı ve sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasına olanak sağlayabilecektir. 2023 yılı birim fiyatları sonrasında ilanı yapılacak ihalelerin yaklaşık maliyetlerinin güncel olmaması halinde ihalelerin iptali söz konu olabilmektedir. Bu nedenle ihale öncesi yaklaşık maliyetlerin güncel olup olmadığı önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz