yüksek fen kurulu kararları
yüksek fen kurulu kararları

Hataen teklifin çok düşük verilmesi durumunda neler yapılmalıdır?

Elektronik ihalede teklif oluşturulurken rakamlar ve özellikle sıfırların eksik yazılması ya da virgül hataları nedeniyle arzu edilenin çok altında teklif verilmesi durumları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tekliflerin geri alınamaması nedeniyle sözleşmenin imzalanamamasına bağlı olarak teminatların gelir kaydedilmesi ve yasaklanma durumlarıyla da karşılaşılmaktadır.

Bu durum yüklenicilere ciddi zararlar vermektedir.

Ancak bu durumun bir hatadan kaynaklandığı ve basiretli bir tacirin bu teklifi vermesi mümkün değildir. Bu durumda verilen teklif bir hata sonucu olup,  işin bu şartlar altında yapılmasının beklenmesi Türk Medeni Kanunumuzda yer edinmiş olan dürüstlük kuralıyla da bağdaşmamaktadır.

Türk medeni kanunumuzun 2.maddesinde; “Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” Hükmüne yer verilmiştir.

Konuya ilişkin emsal olabilecek kararlarda, basiret sahibi bir kimsenin bu şekilde teklif vermeyeceği, teklifin hatadan ileri geldiğinin aşikâr olduğu ve teklif ettiği fiyat üzerinden idareye ihale konusu malzemeyi teslim etmek zorunda kalması nedeniyle aşırı bir yüke katlanmak zorunda kalacağı değerlendirilmiştir. Başka bir kararda ise ölçülülük ilkesinin alt ilkesi olan orantılılık ilkesi gereği kişilerin mülkiyet hakkının sınırlandırılması hâlinde elde edilmek istenen kamu yararı ile bireyin hakları arasında adil bir dengenin kurulması gerektiğine karar verilmiştir.

Benzer durumlarda hataen çok düşük teklif verilmesi durumunda teklifin geri alınması mümkün bulunmadığından, iş firma üzerinde kalsa bile hukuki süreçler işletmeli ve teklifin hata ile verildiği ortaya konulmalıdır.

Yoksa sözleşme imzalamamaya bağlı olarak geçici teminatın gelir kaydedilmesi ve ihalelere katılmaktan yasaklanma yaptırımlarına maruz kalınacaktır.

Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz