KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ VE HAKSIZ FESHE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Bilindiği üzere 4735 sayılı Kanuna eklenen geçici 4,5,6 ve 7. Maddeler ve  2020/5 sayılı Genelge ile  süre uzatımı, devir, fiyat farkı ve tasfiyeye ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Özellikle devir ve tasfiye taleplerinin reddedilerek işlerin idarelerce fesih edildiği çok fazla sayıda yapım işi bulunmaktadır.

Bu işler için adli yargıda haksız fesih davası açılması ve verilen yasaklamalar için idari yargıda iptal davası açılması gerekmektedir.

Anılan  maddeler kapsamında verilen mahkeme kararlarında  devir ve   tasfiyeye ilişkin idarelerin takdir yetkisinin bulunduğu, ancak yetkinin sınırsız ve keyfi olmadığı, bu takdir yetkisinin kamu yararına uygun olarak kullanılması gerektiği, tasfiye şartlarının oluştuğu durumda karşılıklı tasfiye yapılması gerekirken yapılan feshin haksız olduğu yönünde adli yargı kararları ile buna dayalı yasaklamaların iptali yönünde idari mahkeme kararları bulunmaktadır.

Nitekim benzer bir hususa ilişkin Yargıtay kararında aşırı fiyat artışları nedeniyle sözleşmenin tasfiye edilmesi gerekmesine rağmen, işin  fesih edilmesi haksız bulunmuş olduğu gibi; İdare mahkemesi kararında da  aşırı fiyat artışları nedeniyle sözleşmenin idarece fesih edilerek yasaklama kararı verilmesi haksız bulunmuştur.

Ayrıca yüklenici tarafından iş zamanında bitirilememişse de idarece  projelerin geç onaylanması, hak edişlerin geç ödenmesi nedenleriyle süre uzatımı verilmesi gerekmesine rağmen, bu süre verilmeden yapılan fesih haksız fesih olarak değerlendirildiği gibi, buna dayalı yasaklama kararı da haksız bulunmuştur.

Benzer bir hususa ilişkin süre uzatımı ve çeşitli hususlara ilişkin olarak yüklenici talebine ilişkin olarak;

“Davacı şirket ile ihale makamı olan İpekyolu Belediye Başkanlığı arasındaki söz konusu uyuşmazlığın Yüksek Fen Kurulunca çözümlenmesinin davacı şirketçe istenildiği, yukarıda da yer verildiği üzere burada idarenin takdir veya yorum hakkı bulunmayıp bağlı yetki çerçevesinde sözleşmeden kaynaklı uyuşmazlığın çözülmesi için davacının talebini Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına iletmesi gerektiği anlaşıldığından, taraflar arasında çıkan uyuşmazlık Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına gönderilmeden tesis olunan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”  

Denilerek yüklenicinin Yüksek Fen Kuruluna götürülmesini talep ettiği hususlar karşılanmadan yapılan fesih haksız bulunarak buna dayalı verilen yasaklama kaldırılmıştır.

Konu ile ilgili diğer yazılarımıza HAKSIZ FESİH linkinden ulaşabilirsiniz.