Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 41
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UM.I-159

BAŞVURU SAHİBİ:

Siemens Healthcare Sağlık A.Ş.

VEKİLİ:

Av. Duygu Kılıç ÇAYLI ,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/569740 İhale Kayıt Numaralı “Monoplan Dijital Koroner Anjiyografi Cihazı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından 11.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Monoplan Dijital Koroner Anjiyografi Cihazı” ihalesine ilişkin olarak Siemens Healthcare Sağlık A.Ş.nin 22.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.12.2019 tarih ve 52890 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1575 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale konusu işte faaliyet gösteren firmaların çeşitli segmentlerde cihazlarının bulunduğu, farklı segmentte ve farklı özelliklerde bulunan cihazların teklif edilmesi durumunda, üst segment cihazı teklif eden isteklinin teklifi ile alt segment cihazı teklif eden isteklinin teklifi arasında büyük farkların oluşacağından rekabetin sağlanamayacağı, en az iki firmanın benzer özelliklere sahip ve aynı segmentte cihazların teklif edilmesi durumunda rekabetin sağlanacağı,

Teknik Şartname’nin “Röntgen Tüpü” başlıklı 4.4’üncü maddesinde yer alan anot ısı kapasitesinin 3.7 MHU olarak düzenlendiği, anot ısı kapasitesinin 3.375 MHU olarak değiştirilmesi durumunda Siemens firmasının bir alt teknoloji cihazı ile teklif verilebileceği,

Anjiyo cihazını tanımlamadaki en temel kriterin anot ısı ve soğutma kapasitelerinin olduğu, kendilerinin Teknik Şartname’de istenilen özelliği karşılayabilen mevcut sistemlerinde (Siemens Artis Zee Pure) anot ısı kapasite değerinin 3.375 MHU, anot soğutma kapasitesinin 540 KHU/dk olduğu, kendilerinin üst segment sistemlerinde (Siemens Artis Q) ise anot ısı kapasitesi değerinin 5.2 MHU ve anot soğutma kapasitesinin 1520 KHU/dk olduğu, daha üst segment ve daha pahalı olan sistemin teklif verilmesi durumunda kalındığı,

Teknik Şartname’nin düzenlemelerinde yer alan anot ısı kapasitesi, anot soğutma kapasitesi, maksimum tüp floroskopi akımı ve maksimum tüp grafi akımı özelliklerinin GE firmasının Innova IGS5 model cihazını tanımladığı,

Teknik Şartname’nin 4.4.8’inci maddesinin “Sistemde, X-ışın tüpünde veya kolimatörde pulse floroskopi sırasında tüpten çıkan zararlı radyasyonu mümkün olduğunca engelleyen, hastanın ve kullanıcının aldığı doz miktarını, görüntü kalitesini bozmadan azaltan mekanizma bulunmalıdır. İlgili firmala, bunun için kullandıkları yöntemi tanımlayacaklardır /X-ışın tüpünde veya kolimatörde yer alan bu yöntemler: Grid Switch, Grid Pulse, Grid Kontrol, Carefilter vb). Böylece zararlı radyasyon (Soft Radiation) kaynağında kesilmiş olacaktır.” şeklinde değiştirilmesi gerektiği, maddenin mevcut hali ile GE marka sistemini işaret ettiği, anılan sistem ile eş değer Artis Zee Pure sisteminin ihalede teklif verilemediği, firmaların eşit seviyedeki sistemlerinin teklif edilmesinin engellenmek suretiyle rekabeti ortadan kaldırıldığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.

(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal standart ve dengi uluslararası standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenleme yapılabilir. Ancak ulusal standardın bulunmaması durumunda sadece uluslararası standart esas alınarak düzenleme yapılabilir.

(3) Teknik şartnamede, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MONOPLAN DİJİTAL KORONER ANJİYOGRAFİ CİHAZI

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü:

1 (BİR) ADET MONOPLAN DİJİTAL KORONER ANJİYOGRAFİ CİHAZI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AYNİYAT DEPO BİRİMİ…” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Röntgen Tüpü” başlıklı 4.4’üncü maddesinde “1-Anot ısı kapasitesi en az 3,7 MHU, anot soğutma kapasitesi en az 540 KHU/dakika olmalıdır.

8-Sistemde, X-ışın tüpünde pulse foloroskopi sırasında tüpten çıkan zararlı radyasyonu mümkün olduğunca engelleyen, hastanın aldığı doz miktarını, görüntü kalitesini bozmadan azaltan mekanizma bulunmalıdır. İlgili firmalar, bunun için kullandıkları yöntemi tanımlayacaklardır. (X-ışın tüpünde yer alan yöntemler : Grid Switch, Grid Pulse veya Grid Kontrol). Böylece zararlı radyasyon (Soft Radiation) kaynağında kesilmiş olacaktır. Sadece jeneratörde bu özelliği sağlayan sistemler (Generator Switch, vb.) kabul edilmeyecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuru konusu ihalede 6 adet ihale dokümanı indirildiği, 29.11.2019 tarihinde Teknik Şartname’nin 4.1.1’inci, 4.1.11’inci, 4.1.17’inci, 4.1.22’nci, 4.5.12’nci, 5.5’inci, 16.7.4.5’inci, 16.7.4.10’uncu, B.10’uncu ve B.5’inci maddelerinde değişiklik yapılarak zeyilname yayınlandığı ve istekli olabileceklere tebliğ edildiği, 12.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararında ihaleye tek teklif veren GE Medical Systems Türkiye Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri çerçevesinde Teknik Şartname’de düzenlenen kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliği sağlaması gerektiği, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilmemesi gerektiği ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmemesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bununla birlikte, ihtiyacın karşılanması için ürünün teknolojik özelliklerinin belirlenmesi hususunda idarenin takdir yetkisi de bulunmaktadır. Dolayısıyla, malın nitelikleri dikkate alınarak Teknik Şartname’de hangi kriterlerin istenip istenilmeyeceğinin idarenin takdirinde olduğu, ancak teknik kriterlerin ve özelliklerin belirlenmesinde yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine uygun olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Başvuru sahibinin iddialarına ilişkin olarak Kurum tarafından akademik bir kuruluştan 07.01.2020 tarihinde teknik görüş istenilmiş olup, 21.01.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan teknik görüş cevap yazısında “…‘Monoplan Dijital Koroner Anjiyografi Cihazı’ alım ihalesinde teknik şartnamenin en az 3 firmanın şartlarına uyduğu tespit edilmiş olup ihale alımında tek bir firmaya işaret tespit edilmemiştir. ” ifadelerine yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin akademik kuruluşun vermiş olduğu teknik görüş cevap yazısı çerçevesinde itirazen şikâyete konu Teknik Şartname maddelerinin GE firmasının Innova IGS5 model cihazını işaret eder nitelikte olmadığının belirtildiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz