Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 7
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UY.IV-129

BAŞVURU SAHİBİ:

Cm Restorasyon Mimarlık İnş. Peyzaj Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

VEKİLİ:

Av.Cahit KARAMAN

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Vakıflar Genel Müdürlüğü -Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/506659 İhale Kayıt Numaralı “Edirne – Merkez Defterdar Mustafa Çelebi Camii 2019-2020-2021 Yılları Restorasyon Uygulama İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Vakıflar Genel Müdürlüğü -Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 30.10.2019 tarihinde gerçekleştirilen “Edirne – Merkez Defterdar Mustafa Çelebi Camii 2019-2020-2021 Yılları Restorasyon Uygulama İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 15.01.2020 tarih ve 2545 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/111 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle; teklif dosyasında sunulan iş deneyime ait iş listesinin sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde “Vakıf kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin mal veya hizmet alımları” Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir.” hükmüne, anılan Kanun’un 3 üncü maddesinin (k) bendi ile ek 11’inci maddesine dayanılarak Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları İle Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esaslar’ın 2’nci maddesinde “Bu Usul ve Esaslar, vakıf kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenleme ve statik güçlendirme projeleri ve bunların uygulamaları ile konservasyon, kazı çalışmaları, değerlendirme, muhafaza ve bunlara yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin ihaleleri kapsar.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

            Yapılan incelemede, başvuru sahibinin 30.10.2019 tarihinde gerçekleştirilen ihalede teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemine ilişkin olarak İdare Mahkemesi nezdinde dava açıldığı ve Edirne İdare Mahkemesinin merciine tevdi kararı ekinde dava dilekçesinin Kurumumuza gönderildiği anlaşılmıştır.

 

            Kamu İhale Kurumunun görevleri 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bu görevlerin arasında anılan Kanun’a göre yapılan ihalelere ilişkin itirazen şikâyet başvurularını inceleyerek sonuçlandırmak görevi bulunmaktadır. Aynı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendinde, Kurumun görev alanında bulunmayan başvurulara ilişkin olarak başvurunun reddine karar verileceği hüküm altına alınmıştır.

 

            Yapılan incelemede, başvuruya konu ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (k) bendinde belirtilen istisna kapsamında yapıldığı, bu nedenle 4734 sayılı Kanuna tabi olmayan söz konusu ihale ile ilgili olarak Kurumun inceleme görev ve yetkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Diğer taraftan itirazen şikâyet başvurusunda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylanmış örneklerinin başvuru dilekçesine eklenmediği ve 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının (2) numaralı bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırılmadığı belirlenmiştir.

 

            Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince; başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz