KİK KARARINDAN;

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 32’nci maddesinde “Tekliflerin geçerlilik süresi ihale dokümanında belirtilir. İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla  ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabilir.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Tekliflerin geçerlilik süresi; tekliflerin tahmini değerlendirme süresi, şikayete ilişkin süreler, ihale kararının onaylanması ile sözleşme imzalanmasına kadar geçecek süre ve benzeri hususlar dikkate alınarak belirlenir ve bu süre ihale dokümanında belirtilir.

(2) İdarece ihtiyaç duyulması halinde bu süre, teklif ve sözleşme koşulları değiştirilmemek ve isteklinin kabulü kaydıyla, en fazla ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresi kadar uzatılabilir.” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Silahlı Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi

b) Miktarı ve türü:

Doğu Akdeniz Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğümüze bağlı, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye Bölgesinde bulunan toplam 41 adet trafo merkezine 232 adet silahlı özel güvenlik görevlisi ile 12 ay süreli hizmet alımı işi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: TEİAŞ Genel Müdürlüğü?ne bağlı Doğu Akdeniz Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü ve 18. Bölge Müdürlüğüne bağlı, (Adana Bölgesi) Adana 380, Aladağ, Ceyhan 1, Cihadiye, Feke, Güney Adana, İncirlik, Kozan 380, Kozan, Kuzey Adana GİS, Misis, Toroslar, Yeni Şehitlik, Yüreğir, Zeytinli/ (Mersin Bölgesi) Anamur, Akbelen, Çamlıyayla Havza, Gülnar Havza, Erdemli, Kızkalesi, Mersin 380, Mersin 2, Mersin 3, Nacarlı, Otluca, Tarsus, Taşucu, Yakaköy / (Hatay Bölgesi) Erzin 380, Hatay 380, İskenderun 1, İskenderun 2, İskenderun 3, Payas, Reyhanlı, Samandağ/ (Osmaniye Bölgesi) Bahçe, Berke, Osmaniye ve Osmaniye 2 Transformatör Merkezleri” düzenlemesi,

 “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde “24.1. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 120 (yüz yirmi) takvim günüdür.

24.2. İhtiyaç duyulması halinde, teklif geçerlilik süresinin en fazla yukarıda belirlenen süre kadar uzatılması istekliden talep edilebilir. İstekli, İdarenin bu talebini kabul veya reddedebilir. İdarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatı iade edilir.

24.3. Teklifinin geçerlilik süresini uzatan istekli, teklif ve sözleşme koşullarını değiştirmeden, geçici teminatını kabul ettiği yeni teklif geçerlilik süresi ile geçici teminata ilişkin hükümlere uygun hale getirir.

24.4. Bu konudaki istek ve cevaplar yazılı olacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’de teklif geçerlilik süresinin ihale tarihinden itibaren 120 takvim günü olduğu ve ihale tarihinin 20.08.2019 olduğu, kesinleşen ihale komisyonu kararı itibarıyla teklif geçerlilik sürelerinin dolduğu tespit edilmiştir.

İdarece kesinleşen ihale komisyonu kararının isteklilere 26.12.2019 tarihinde tebliğ edildiği,  ayrıca 06.01.2020 tarihinde teklif geçerlilik sürelerinin dolması sebebiyle Ulusal Özel Güvenlik ve Kor.Hizm.San. ve Tic.A.Ş. ve  Pehlivan Özel Güvenlik Kor.ve Eğit.Hizm.Ltd.Şti.den teklif geçerlik sürelerini uzatıp uzatmayacakları bilgisinin yazı ile istendiği, söz konusu yazıda “…2019/343842 İKN’lu Silahlı Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi için teklifinizin geçerlilik süresinin 16 Nisan 2020 tarihine kadar geçerli olup olmadığının bilgisi ile ihalemize vermiş olduğunuz geçici teminat mektubu geçerlilik süresinin 16 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılması ile ilgili yazıları 09 Ocak 2020 Perşembe tarihi mesai bitimine kadar Bölge Müdürlüğümüze iletilmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verildiği, anılan isteklilerin ise teklif geçerlilik sürelerini uzattıklarını yazı ile bildirdikleri tespit edilmiştir.

İdarece, tekliflerin geçerlilik sürelerinin uzatım talebinin 26.12.2019 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararının tebliğinden sonra yapıldığı görülmekle birlikte, 07.01.2020 tarihli şikâyete cevap yazısında idarece söz konusu hususun sehven unutulduğunun belirtildiği ve bu hususun esasa etkili bir sonuç doğurmadığı, ayrıca tekliflerin geçerlilik sürelerinin uzatılmasına ilişkin hükümlerin isteklilerin lehine sonuç doğuran ve isteklileri koruyan bir hüküm olduğu da dikkate alındığında, başvuru sahibinin anılan iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz