Teklif Zarfının Açık Olarak Sunulmsının Teklif Mektubunun Ve Birim Fiyat Teklif Cetvelinin Değiştirildiğine Dair Şüphe Uyandırdığı İddiası Hk.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru yolları” başlıklı 4’üncü maddesinde “(1) İhalelere yönelik başvuru yolları şikayet ve itirazen şikayettir.

(2) Şikayet: İhale sürecindeki işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idareye yapılan başvurudur.

(3) İtirazen şikayet:

  1. a) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması halinde,
  2. b) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından şikayet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle alınan ihalenin iptali kararına karşı,
  3. c) İtirazen şikayet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından verilen ihalenin iptali kararına karşı,

Kuruma yapılan başvurudur.” hükmü,

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikayet başvurusu” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içerisinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir…” açıklaması,

Anılan Tebliğ’in “İtirazen şikayet başvurusunda bulunabilecekler” başlıklı 9’uncu maddesinde “(1) İhale işlemleriyle ilgili bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekliler ile istekli olabilecekler, idareye şikayet başvurusunda bulunduktan sonra süresi içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunabilir. Ancak, şikayet veya itirazen şikayet üzerine alınan ihalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlara karşı idareye başvurmadan doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir…” açıklaması yer almaktadır.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 4’üncü maddesinde, şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması halinde Kuruma yapılacak başvurunun itirazen şikayet başvurusu olacağı hüküm altına alınmıştır.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 9’uncu maddesinde, ihale işlemleriyle ilgili bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekliler ile istekli olabileceklerin, idareye şikayet başvurusunda bulunduktan sonra süresi içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunabileceklerine yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin “Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen …. tarafından itirazen şikayete konu ihaleye ilişkin teklif zarfının açık olarak sunulduğu, anılan durumun teklif mektubunun ve birim fiyat teklif cetvelinin değiştirildiğine dair şüphe ve istekliler arasında güven sorunu yaratacağı”na ilişkin iddiasının, idarenin şikayete cevap yazısında yer alan “…. firmasına ait teklif zarfı, zarfın kapalı teslim edilmiş olduğu gerçeği nedeniyle İhale Komisyonu tarafından iyi niyetli olarak ikinci oturumda değerlendirmeye alınmış olsa da firmaların katılımıyla gerçekleştirilen ilk oturumda, yukarıda yer alan idari şartnamenin 30.2.3. maddesi uyarınca katılımcılar huzurunda belge kontrolü yapılmadığı için firmalarda kuşku yaratması haklı bulunmuştur. Her ne kadar … firmasının sorumluluğundadır…vb.” ifadeleriyle uygun görüldüğü ve …. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığının belirtildiği görülmüştür.
Başvuru sahibinin anılan iddiası ile idarece şikayet başvurusuna verilen cevap incelendiğinde, başvuru sahibince uyuşmazlık konusu edilen iddiaların idarece uygun görüldüğü ve söz konusu iddialara ilişkin şikayet başvurusunun yerinde olduğunun idarece değerlendirildiği görülmüş olup, gelinen aşamada başvuru sahibince itirazen şikayet başvurusuna konu edilebilecek bir uyuşmazlığın bulunmadığı anlaşılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz