|
BAŞVURU SAHİBİ:
Elit Yaz. Hizm. Bil. Tar. Turz. Tic. Ltd. Şti.,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Nevşehir İl Özel İdaresi Destek Hizmetler Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2021/65461 İhale Kayıt Numaralı “Çevre Güvenlik Kamera Sistemleri” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Nevşehir İl Özel İdaresi Destek Hizmetler Müdürlüğü tarafından 22.02.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çevre Güvenlik Kamera Sistemleri” ihalesine ilişkin olarak Elit Yaz. Hizm. Bil. Tar. Turz. Tic. Ltd. Şti.nin 15.02.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.02.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 26.02.2021 tarih ve 10280 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.02.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/370 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Kendileri tarafından Teknik Şartname’nin incelenmesi neticesinde Milesight marka MS-C5364-FPB model cihazın tek marka cihazı ve tek firmayı işaret ettiğinin tespit edildiği, söz konusu Şartname’de tek markayı işaret eden maddelerin çıkarılması ya da değiştirilmesi talebinde bulundukları, idarece gönderilen şikâyete cevap yazısında 1, 2, 3 ve 4 numaralı taleplerine herhangi bir işlem yapılmadığı, 5’inci taleplerinin Teknik Şartname’den çıkarıldığı ve 6’ncı taleplerinin uygun görüldüğü, ancak şikâyete konu 6 maddeden 2 maddenin değiştirilmesinin rekabet ortamını sağlamadığı ve yine tek firmanın rekabetsiz olarak ihaleye girmesini sağladığı,
2) İdare tarafından şikayet başvurusu üzerine zeyilname düzenlendiği, düzenlenen zeyilname sonrasında 19.02.2021 tarihli ihale tarihinin 22.02.2021 tarih ve saat 10:30’a ertelendiği, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 29’uncu maddesi hükmü uyarınca idarece düzenlenen zeyilnamenin son teklif verme gününden en az 10 gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilmesi gerekirken, 16.02.2021 tarihinde zeyilname düzenlenerek EKAP üzerinden gönderildiği, ihale tarihinin 22.02.2021 tarihine ertelendiği, en az on gün olması gereken sürenin altı gün olduğu, bu itibarla söz konusu sürenin 10 günden az tutulmak suretiyle anılan Kanun’un 29’uncu maddesine aykırılık teşkil ettiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.
Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.
(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal standart ve dengi uluslararası standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenleme yapılabilir. Ancak ulusal standardın bulunmaması durumunda sadece uluslararası standart esas alınarak düzenleme yapılabilir.
(3) Teknik şartnamede, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.
(4) Teknik şartnamede, alım konusu malın ambalajlanması ve etiketlenmesi ile kullanım kılavuzuna yönelik düzenleme yapılabilir.
(5) Teknik şartnamede, alım konusu malın montajı ve satış sonrası servisi ile yedek parçasının sağlanmasına yönelik düzenleme yapılabilir.
(6) Teknik şartnamenin hazırlanmasında, ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair mevzuat göz önünde bulundurulmalıdır.
(7) Teknik şartnamede yapılacak düzenlemelerin, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak öngörülen mesleki ve teknik yeterlik kriterleri ve belgeleriyle uyumlu olması gerekir.
(8) Teknik şartnamedeki düzenlemelerin; ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonunca yapılacak inceleme ve değerlendirmelerde tereddüt oluşturmayacak şekilde açık olması gerekir.
(9) Özel imalat süreci gerektiren mal alımlarında, yüklenici tarafından öncelikle malın prototipinin idareye sunulmasına ve bu prototipin kabulünden sonra üretiminin yapılmasına yönelik teknik şartnamede düzenleme yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu malın adının “Çevre Güvenlik Sistemleri”, miktarı ve türünün ise “2 adet/Lokasyon’un Çevre Güvenlik Sistemleri” şeklinde düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin 2.4’üncü maddesinde “Dış Ortam Sabit Bullet Tipi Kamera…2.4.3. Kamera çözünürlüğü en az 5 (beş) megapiksel olacaktır…2.4.7. Kameranın lensi 2.7-13.5 mm Motorize lens olmalıdır…2.4.25. RTMP Protokolü sayesinde kamera doğrudan canlı yayın yapabilmelidir…” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından idareye yapılan şikayet başvurusunda belirtilen ve zeyilname ile değişiklik yapılmayan tek markayı işaret ettiği iddia edilen Teknik Şartname maddeleri üzerinde inceleme yapılmıştır.
Kurum tarafından 16.03.2021 tarihli ve 4896 sayılı yazı ile “…Teknik Şartname’nin 2.4’üncü maddesinde “Dış Ortam Sabit Bullet Tipi Kamera… 2.4.3. Kamera çözünürlüğü en az 5 (beş) megapiksel olacaktır…2.4.7. Kameranın lensi 2.7-13.5 mm Motorize lens olmalıdır…2.4.25. RTMP Protokolü sayesinde kamera doğrudan canlı yayın yapabilmelidir…” yer alan düzenlemelerin sadece Milesight marka MS-C5364-FPB model cihazı işaret edip etmediği, söz konusu maddelerin Teknik Şartname’den çıkarılması ya da başvuru sahibinin şikayet dilekçesinde belirtildiği şekilde değiştirilmesi halinde bahse konu cihazın idarece ihtiyacın karşılanması noktasında istenen verimlilik ve fonksiyonelliği sağlayıp sağlamayacağı…” ifadelerinin yer aldığı söz konusu yazı ile başvuru sahibinin 1’inci iddiasında yer verilen hususlar açısından akademik kuruluştan teknik görüş talebinde bulunulmuştur.
Söz konusu yazıya istinaden akademik kuruluş tarafından gönderilen 30.03.2021 tarih ve 43168 sayılı teknik görüş raporunda;
“…İlgili Teknik Şartnamenin “2.4 Dış Ortam Sabit Bullet Tipi Kamera” başlığı altında yer alan:
“2.4.3. Kamera çözünürlüğü en az 5 (beş) megapiksel olacaktır.” Maddesine ilişkin olarak itiraz sahibi, itirazında 5 megapiksel kameraların çok az üretici tarafından ana ürün olarak üretildiği ve rekabeti azalttığını, ilgili maddenin 4 megapiksel ya da 8 megapiksel olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Teknik Şartnamenin ilgili maddesinde yer alan “en az 5 megapiksel” ifadesi 5 megapiksel ve üzerindeki tüm kameraları kapsayacak olduğundan tek bir cihazı işaret eder durumda değildir. İtiraz sahibinin önerdiği 8 megapiksel kameralar da ilgili madde kapsamına gireceği için ilgili maddenin rekabeti azaltmayacağı düşünülmektedir.
“2.4.7. Kameranın lensi 2.7-13.5 mm Motorize lens olmalıdır.” Maddesine ilişkin olarak itiraz sahibi, itirazında 2.7-13.5 mm motorize lensin çok az üretici tarafından ana ürün olarak üretildiğini ve rekabeti azalttığını ifade etmekte ve 2.8-12 mm olarak değiştirilmesini talep etmektedir. İtiraz sahibinin itirazında belirttiği üzere 2.8-12 mm motorize lens daha yaygın kullanılmakla birlikte, Dahau, Hikvision, Milesight firmalarının 2.7-13.5 mm motorize lense sahip bullet tipi kameraları bulunmaktadır.Bu sebeple ilgili madde tek bir cihazı işaret etmediği, ilgili şartı sağlayan birden fazla cihaz olduğu görülmektedir.
“2.4.25. RTMP Protokolü sayesinde kamera doğrudan canlı yayın yapabilmelidir.” maddesine ilişkin olarak itiraz sahibi, itirazında bu maddenin tek firmayı tarif ettiğinden teknik şartnameden çıkarılmasını talep etmiştir. Gerçek Zamanlı Mesajlaşma Protokolü olarak ifade edilebilecek RTMP (Real-Time Messaging Protocol) güvenilir ve düşük gecikmeli bir canlı yayın akışı protokolüdür. Wowza raporuna göre %33.13 payla en yaygın kullanılan ikinci canlı yayın akışı protokolüdür. Buradan hareketle, şayet kurum temin edeceği güvenlik kameralarından gelen görüntüleri canlı olarak izleme ve takip etme isteğine sahip ise RTMP protokolünü destekleyecek bir kameraya ihtiyaç duyması doğal görünmektedir. Ayrıca, yapılan araştırmada Dahua ve Milesight firmalarının RTMP protokolüne sahip kamereları olduğu ve ilgili maddenin tek bir cihazı işaret etmediği kanısına varılmıştır.
Sonuç olarak, anlaşıldığı üzere kurum ihtiyaçları doğrultusunda dış ortam sabit bullet tipi kamera satın almak istemektedir. Bullet tipi kameralar, dış etkenlere karşı dayanıklı olması ve geniş bir menzile sahip olması sebebiyle dış alanlarda güvenlik amacıyla yaygın olarak kullanılan kameralardır. Yapılan incelemede düzeltilmiş teknik şartnamenin kurumun ihtiyacını karşılaması noktasında uygun olduğu görülmüştür. İtiraza konu olan “2.4.3. Kamera çözünürlüğü en az 5 (beş) megapiksel olacaktır…2.4.7. Kameranın lensi 2.7-13.5 mm Motorize lens olmalıdır…2.4.25. RTMP Protokolü sayesinde kamera doğrudan canlı yayın yapabilmelidir.” maddelerinin, tek bir cihazı işaret etmediği ve idarenin ihtiyacına uygun olduğu kanaatine varılmıştır…” şeklinde açıklamalara yer verildiği anlaşılmıştır.
Yapılan tespitler neticesinde, başvuru sahibi tarafından iddia konusu edilen Teknik Şartname’nin “Dış Ortam Sabit Bullet Tipi Kamera” başlıklı 2.4, 2.4.3, 2.4.7 ve 2.4.25’inci maddelerine ilişkin teknik görüş raporunda söz konusu düzenlemelerin idarenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlendiği ve tek bir marka cihazı işaret etmediği, alınması istenen cihazın dış etkenlere karşı dayanıklı olması ve geniş bir menzile sahip olması sebebiyle dış alanlarda güvenlik amacıyla yaygın olarak kullanılan kameralar olduğu yönünde görüş beyan edildiği anlaşılmış olup, bahse konu rapor dikkate alındığında anılan maddelerde yer verilen düzenlemeler açısından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde “İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.
Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır…” hükmü,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 24’üncü maddesinde “1) İlan yapıldıktan sonra ihale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur. Ancak, teklif veya başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi ya da idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin zeyilname, ihale dokümanının bir parçası olarak EKAP’a yüklenir ve ihale veya son başvuru tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde, EKAP üzerinden e-imza kullanarak doküman indirenlerin tamamına bildirim ve tebligat esasları çerçevesinde gönderilir. Ancak, belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.
(2) Yapılan değişiklik nedeniyle tekliflerin veya başvuruların hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale veya son başvuru tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde; tekliflerini vermiş veya başvurularını yapmış olan istekli veya adaylara teklif veya başvurularını geri çekerek, yeniden teklif verme veya başvuru yapma imkanı tanınır…
(5) Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet üzerine yapılan incelemede; başvuruların ya da tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale veya ön yeterlik dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, ihale veya son başvuru tarihine on günden az süre kalmış olsa dahi gerekli düzeltme yapılarak yukarıda belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defa daha ertelenebilir. Belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, ancak Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Dokümana ilişkin hususlar” başlıklı 15’inci maddesinde “15.1. Şikayet üzerine dokümanda değişiklik yapılması
İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı maddesinde “Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet üzerine yapılan incelemede; başvuruların ya da tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale veya ön yeterlik dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, ihale veya son başvuru tarihine on günden az süre kalmış olsa dahi gerekli düzeltme yapılarak yukarıda belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defa daha ertelenebilir. Belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi, ancak Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, şikayet başvurusu üzerine, idarenin dokümanda düzeltme yapılmasına karar vermesi halinde, Kanunun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ve zeyilnamenin doküman indirenlerin tamamına ihale veya son başvuru tarihinden en az on gün önce bildirilmesini öngören düzenlemedeki on günlük süre ile bağlı olmaksızın ihale veya son başvuru tarihine kadar (ihale veya son başvuru günü hariç) zeyilname ile dokümanda düzeltme yapılabilecektir. Ancak zeyilnamenin son bildirim tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında on günden az süre kalması halinde, ihale tarihinin ertelenmesi zorunlu olup, bu erteleme sadece bir defa yapılabilecektir. İhale veya son başvuru tarihinin ertelenmesi halinde, yeni ihale veya son başvuru tarihinin, zeyilnamenin son bildirim tarihinden itibaren on günden az olmayacak şekilde belirlenmesi gerektiği hususuna dikkat edilmelidir. Zeyilname ile ihale veya son başvuru tarihinin ertelenmesi halinde, erteleme süresi ihale veya son başvuru tarihinden itibaren hiçbir durumda yirmi günü geçemeyecektir.” açıklaması,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Şikayetin sonuçlandırılması” başlıklı 7’nci maddesinde “…(3) Kanunun 29 uncu maddesi gereğince, ilân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esas olup, ilan yapıldıktan sonra, ihale dokümanında tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin tespit edilmesi ve dokümanda değişiklik yapılmasının zorunlu olması halinde, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.
(4) Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya istekli olabilecekler tarafından yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanın ilana yansımayan hükümlerine ilişkin olarak değişikliklerin yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, yapılan değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname düzenlenerek, bu zeyilnamenin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı EKAP e-imza kullanarak indirenlerin tamamına gönderilmesi gerekmektedir.
…
(6) İhale veya ön yeterlik dokümanına yönelik şikayet başvurularında;
a) İhale veya son başvuru tarihine on günden daha fazla süre olan hallerde; idare tarafından başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin bulunduğuna karar verilmesi durumunda, zeyilname yapmak suretiyle ihale veya ön yeterlik dokümanında gerekli değişiklikler yapılır. Bu durumda düzenlenen zeyilnamenin ihale veya son başvuru gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını sağlayacak şekilde dokümanı EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirenlerin tamamına gönderilerek ihale sürecine devam edilir.
b) Zeyilnamenin istekli olabileceklere tebliğini sağlama açısından ihale veya son başvuru tarihine on günden az süre kalan hallerde; idare tarafından başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin bulunduğuna karar verilmesi durumunda, zeyilname yapmak suretiyle ihale veya ön yeterlik dokümanında gerekli değişiklikler yapılır. Bu durumda, istekli olabileceklerin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde zeyilnameden bilgi sahibi olmalarını sağlayacak şekilde son başvuru veya ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün ertelenir ve zeyilname şekilde dokümanı EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirenlerin tamamına gönderilerek ihale sürecine devam edilir.
(7) İhale veya son başvuru tarihine on günden daha az süre kalan hallerde önce ihale tarihi ayrı bir zeyilname ile ertelenebileceği gibi, dokümanda değişiklik yapan zeyilname ile de ertelenebilir. Birden fazla zeyilname yapılan hallerde, her zeyilname ihale veya son başvuru tarihinden on gün öncesinde şekilde dokümanı EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirenlerin tamamına bildirilir.
(8) Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır.
(9) Ancak, zeyilname ile yapılan değişiklik nedeniyle ilanda da değişiklik yapılması gereken hallerde, ilanda düzeltme yapma süresi geçmiş ise Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca yeniden ilan yapılması gerektiği hususuna dikkat edilmelidir…” açıklaması yer almaktadır.
Yapılan incelemede, başvuru sahibinin 15.02.2021 tarihli şikayet başvurusu üzerine idarece Teknik Şartname’de yer alan üç düzenlemeye yönelik zeyilname yapıldığı, yapılan zeyilnamenin 16.02.2021 tarihinde EKAP üzerinden istekli olabileceklere bildirildiği, zeyilname içeriğinde değişiklik yapılan Teknik Şartname düzenlemelerine ve ertelenen ihale tarihine yer verildiği, bu kapsamda 19.02.2021 olarak belirlenen ihale tarihinin 22.02.2021 olarak değiştirildiği görülmüştür.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre ihale ilânı yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmamasının esas olduğu, değişiklik yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda önceki ilanların geçersiz sayılarak yeniden ilan yapılması gerektiği, fakat teklif ve başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi ya da idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabileceği, bu değişikliğe ait zeyilnamenin EKAP’a yükleneceği ve ihale tarihinden en az on gün öncesinde istekli olabileceklerin bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman indirenlerin tamamına gönderileceği, yapılan değişiklik nedeniyle ek süreye ihtiyaç duyulursa ihalenin bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebileceği, şikayet üzerine yapılan incelemede idarece dokümanda düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde ise, zeyilnamenin doküman indirenlerin tamamına ihale tarihinden en az on gün önce bildirilmesini öngören düzenlemedeki on günlük süre ile bağlı kalınmadan ihale tarihine kadar zeyilname ile dokümanda düzeltme yapılabileceği, zeyilnamenin son bildirim tarihi ile ihale tarihi arasında on günden az süre kalmış ise ihale tarihinin ertelenmesinin zorunlu olduğu, bu ertelemenin sadece bir defa yapılabileceği ve yeni ihale tarihinin zeyilnamenin son bildirim tarihinden itibaren on günden az olmayacak şekilde belirlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Netice itibariyle, ihale dokümanı kapsamında yapılan zeyilnamelerin istekli olabileceklere son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde tebliğ edilmesi gerektiği ve son teklif verme gününün 22.02.2021 olarak belirlendiği dikkate alındığında belirlenen bu tarihe göre zeyilname bildiriminin yapılabileceği son günün 12.02.2021 tarihi olması gerekmekle birlikte bahse konu zeyilnameye yönelik bildirimin tüm istekli olabileceklere yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda en az on gün olması gereken sürenin altı gün olmasının tekliflerin hazırlanması aşamasına ilişkin esasa etkili bir husus olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
|