1’inci sırada yer alan Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve 77 Milletvekilinin Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4058) ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

 

1. Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve 77 Milletvekilinin Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4058) ile Plan ve Bütçe
33Komisyonu Raporu (S. Sayısı: 301)(x)

 

BAŞKAN – Komisyon? Yerinde.

13/1/2022 tarihli 46’ncı birleşimde İç Tüzük’ün 91’inci maddesine göre temel kanun olarak görüşülen 301 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin ikinci bölümünde yer alan 11’inci maddesi üzerinde son önerge olan Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ve arkadaşlarının önergesinin oylamasında kalınmıştı.

Sayın Elitaş’ın yerinden bir söz talebi vardır.

Buyurun Sayın Elitaş.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Geçen hafta 11’inci maddeyle ilgili verdiğimiz önergeden uygulama yönünden bazı problemlerin olacağı anlaşıldığından dolayı bir redaksiyon ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Eğer uygun görürseniz imza sahipleri olarak geçen haftaki verdiğimiz önergeyi biraz önce Başkanlığınıza arz ettiğimiz önergeyle değiştirilerek yeniden oylanmasının dikkate alınmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN – Sayın Özel, buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Sayın Başkanım, geçen hafta son anda bu maddeyle ilgili bu önerge geldiğinde bütün muhalefet partisi grupları yüksek hassasiyet göstermiş, itiraz etmişler; İç Tüzük’ten kaynaklı yoklama talebimiz sonucunda da yeterli çoğunluk, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için oturum ve birleşim kapanmış ve bugüne kalmıştı. Bugün, önerge üzerinde kamu yararı olarak görebildiğimiz tamamen mükemmel bir hâle dönüşmüş değil, imza atmış değiliz, oy vermeyeceğiz ama geçen haftakine göre kamu yararını daha gözeten birtakım değişiklikler var. İmza sahiplerinin aynı kişiler olduğunu da gözeterek ve bunda kamu yararı olduğunu gözeterek Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak önergenin bu hâliyle tekrar okunmasını ve yeniden oya sunulmasını ileride örnek teşkil etmemek ya da edecekse tüm grupların mutabakatını arama örneğini teşkil etmek üzere kabul ediyorum efendim.

ERHAN USTA (Samsun) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Sayın Usta, buyurun.

ERHAN USTA (Samsun) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Evet Sayın Başkan, bu 11’inci maddedeki önerge gerçekten geçen hafta verilen orijinal hâliyle çok keyfî uygulamalara yol açacak hükümler içeriyordu, Sayın Cumhurbaşkanına farklı oranlar belirleme yetkisi veriyordu. Bugünkü görüşmeler çerçevesinde bu biraz daha makul hâle getirildi. O anlamda, biz de TOKİ’ye iş yapan iş insanlarımızın da mağdur olmaması açısından, burada ilave fiyat farkı verilebilmesi açısından yapılacak bu uygulamaya yani önergenin değiştirilmesi uygulamasına biz de İYİ Parti Grubu olarak herhangi bir şekilde sorun çıkarmayacağız.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN – Sayın siyasi parti gruplarından bir itiraz olmaması nedeniyle, emsal teşkil etmemek üzere önerge metni değiştirilmiştir.

Önergenin yeni hâlini okutacağım ve oylarınıza sunacağım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 301 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin çerçeve 11’inci maddesiyle 4735 sayılı Kanun’a eklenen geçici 5’inci maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkranın ve maddeye aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz.

“Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından birinci fıkrada sayılan nedenlerle, 01/12/2021 tarihinden önce ihale edilen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden sözleşmelerle ilgili olarak; 01/07/2021 tarihi ile 31/12/2021 tarihleri arasındaki iş programına göre gerçekleştirilemeyen iş miktarı için süre uzatımı ve fiyat farkı verilmesine yönelik Cumhurbaşkanı tarafından düzenlemeler yapılabilir.”

“Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve üst birliklerinin taraf olduğu veya bu kuruluş veya birliklerin kaynaklarıyla karşılanan mal ve hizmet alımı ile yapım işlerine ilişkin Türk Lirası üzerinden yapılan sözleşmelerde, bu maddeye göre fiyat farkı ödenebilmesine yönelik ilgili kuruluş veya üst birliğin mevzuatında düzenleme yapılabilir.”

Mustafa Elitaş Erkan Akçay Abdullah Güler

Kayseri Manisa İstanbul

İbrahim Aydemir Oğuzhan Kaya Yusuf Ziya Yılmaz

Erzurum Çorum Samsun

Bayram Özçelik

Burdur

BAŞKAN – Önergeyi kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Kabul edilen önerge doğrultusunda maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler
34Kabul etmeyenler… 11’inci madde kabul edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz