Geçici Madde 7
Geçici Madde 7

Yapım İşlerinde Revize Birim Fiyat Şartları

1-) İhale mevzuatında yer alan düzenlemeler gereği revize birim fiyat hesaplaması yalnızca yapım işlerine ait sözleşmelerde uygulanmakta olup, mal ve hizmet alımlarında revize birim fiyat hesabı yapılamamaktadır.

2-) Revize birim fiyat hesabının yapılabilmesi için işe ait sözleşmenin birim fiyatlı sözleşme olması gerekmektedir. Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde revize birim fiyat hesabı yapılamamaktadır. Karma sözleşmelerde Birim fiyatlı kısımda revize birim fiyat hesabı yapılabilir. Mal alımlarında revize birim fiyat hesabı yapılamadığından dolayı götürü bedel sözleşmelerde de revize birim fiyat hesabı yapılamamaktadır.

3-Sözleşmede belirtilen iş kalemi miktarında %20’yi aşan artışın meydana gelmesi ve bu toplam artışın aynı zamanda sözleşme bedelinin %1’ini geçmesi halinde ilgili iş kalemine ait birim fiyat revize birim fiyat hesabı ile revize edilmelidir.

4-) Birim fiyatı revize edilen iş kaleminin %20’yi aşan kısmına revize birim fiyat üzerinden ödeme yapılmalıdır. %20’yi aşmayan kısım için sözleşme birim üzerinden ödemeye devam edilmelidir.

5-) Hesaplanan revize birim fiyat, o iş kalemine ait resmi analiz ve rayiçler de kullanılarak (%25 oranında kar ve genel gider dahil) hesaplanan birim fiyatı geçememelidir. İş kalemine ait resmi analiz ve rayiçlerin bulunmaması halinde ise, bu fiyat Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

6-) Yeni fiyatla sözleşmeye dahil edilen iş kalemi için ise yeni fiyat oluşturulurken projesine göre tespit edilip idare tarafından onaylanan iş kalemi miktarında %20’yi aşan artışın meydana gelmesi ve bu toplam artışın aynı zamanda sözleşme bedelinin %1’ini geçmesi halinde artışın sözleşme bedeli içindeki payı nispetinde ilgili iş kalemine ait birim fiyat revize edilmelidir. Bu nedenle sözleşmeye yeni dahil edilen iş kaleminin miktarının en başta doğru hesaplanması önem arz etmektedir.

Revize Birim Fiyat Hesabına Yönelik Değerlendirme

Yapım işlerinde revize birim fiyat hesabının yapılmasına yönelik düzenleme yapılmış olmasının çeşitli nedenleri olmakla birlikte hesaplanmanın sözleşme bedeli üzerinden (ilk sözleşme) yapılıyor olması ile özellikle yeni fiyatla sözleşmeye sonradan dahil edilen iş kalemlerinde  de revize birim fiyat hesabının yapılıyor olması ve revize birim fiyatın resmî birim fiyatı geçemeyeceği gibi düzenlemeler yükleniciler açısından dezavantaj olabilmekle birlikte beraberinde anlaşmazlıklara neden olabilmektedir.

Burada birden çok kalemden oluşan mal alımlarında iş artışı ve iş eksilişinde temel kural olarak belirlenen her bir kalemde kalem tutarının %20’si oranına kadar iş eksilişi veya iş artışı yapılması düzenlemesi ile bazı iş kalemi veya kalemlerinde bu kalemlerin her birinin tutarının %20’sinden çok olmamak üzere iş eksilişi yapılmış olması ve sözleşme tutarının da aşılmaması şartıyla diğer iş kalemi veya kalemlerinde söz konusu kalem tutarının %20’sinden fazla iş artışı yapılabileceğine yönelik düzenleme yapılması revize birim fiyat hesabı ile bu düzenlemenin nedenleri büyük ölçüde azaltabilecektir.

Revize Birim Fiyat Hesaplama Düzenlemesine ilişkin Resmî Gazete için tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz