Toplantı No : 2022/037
Gündem No : 10
Karar Tarihi : 03.08.2022
Karar No : 2022/UY.IV-894

BAŞVURU SAHİBİ:

Deneyim Nakliye İnşaat Otom. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Atılım Yol İnş. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kars İl Özel İdaresi,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/587038 İhale Kayıt Numaralı “Kars İli Kağızman İlçesine Bağlı Akören-Çengilli Köyleri Grup Köy Yolu ile Şehittepe Üs Bölgesi Yolu Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kars İl Özel İdaresi tarafından 05.07.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kars İli Kağızman İlçesine Bağlı Akören-Çengilli Köyleri Grup Köy Yolu ile Şehittepe Üs Bölgesi Yolu Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 13.07.2022 tarih ve 32140 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/734 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle; isteklilerin sunduğu teklif bedellerindeki tenzilat oranının yeterli olmadığından bahisle ihalenin iptal edildiği, ancak söz konusu ihalenin iptali kararının gerekçesinin mevzuata uygun olmadığı, sonuç olarak idare tarafından alınan ihalenin iptali kararının iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin ilk fıkrasında, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, anılan Kanun’da belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanun’un 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında ise ihalenin idarece iptaline ilişkin kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanların itirazen şikâyete konu edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikayet başvurusu” başlıklı 8’inci maddesinde (1) İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içersinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

(2) İhalenin iptali kararlarından sadece aşağıda belirtilenler itirazen şikayete konu edilebilir:

a) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından şikayet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle idare tarafından alınan iptal kararları.

b) İtirazen şikayet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından alınan iptal kararları.

(3) Herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu olmaksızın idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulamayacağından, bu kararlar ancak idari yargı mercilerinde dava konusu edilebilir.” açıklaması yer almaktadır.

 

          Başvuru sahibi tarafından sunulan başvuru dilekçesi, dilekçe ekleri ve idarece gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde, 07.07.2022 tarihinde başvuru sahibine tebliğ edilen ihalenin iptali yazısında “İhaleye 2 istekli tarafından teklif sunulmuş olup, yaklaşık maliyetten en düşük teklifin tenzilat oranının % 3 olduğu görülmüştür. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5. Maddesi birinci fıkrasında “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” denilmiştir. Bu bağlamda komisyonumuz tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak ve gerekli rekabet ortamını sağlamak amacıyla kamu yararı ve hizmet gerekleri göz önüne alınarak 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 39. maddesi hükümleri uyarınca ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildiği, başvuruya konu ihalenin iptali kararının Kurumun görev alanında bulunup bulunmadığının anlaşılabilmesi için ihalenin iptali kararı öncesinde idareye yapılmış olan herhangi bir şikâyet başvurusu olup olmadığı konusunda idareden bilgi talep edildiği, idarenin Kuruma gönderdiği 22.07.2022 tarihli yazıdan, ihalenin iptali işleminden önce idareye bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığı ve iptal kararının itirazen şikâyet üzerine alınmadığı tespit edildiğinden başvuru konusu hususun Kurumun görev alanında bulunmadığı anlaşılmıştır.

          Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi uyarınca başvurunun görev yönünden reddi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz