Elektronik İhalelerde Teyidi Yapılabilen Belgelerin Tesvik Edilmesi Talep Edilebilir mi? Talep edilmesi durumunda sunulması zorunlu mudur?

Bilindiği üzere elektronik ihalelerde idareler tarafından dokümanın hazırlanması ile istekliler tarafından tekliflerin sunulması ve teklilerin değerlendirilmesi EKAP sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.

İstekliler teklifler teklif mektubu ve eki olan Yeterlik Bilgileri tablosu ile sunulmaktadır. Yeterlik bilgileri tablosunda ise istekliler tarafından idari şartnamede yer verilen yeterlik kriterlerine ilişkin beyanlarda bulunulmaktadır.

İdare tarafından (ihale komisyonunca) tekliflerin değerlendirilmesi istekliler tarafından Yeterlik Bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi belgeler üzerinden yapılmakta olup, İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile varsa fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak değerlendirme yapılır ve sonrasında geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine; yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları istenir .

Peki istekli tarafından Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen bilgilerin tümünün EKAP ortamında sorgulanarak temin veya teyit edilebilen bilgilerden oluşması halinde idare tarafından belgelerin tesvik edilmesi talep edilebilir mi?

Elektronik ihale mevzuatında yer alan düzenlemeler gereği idare tarafından ihalelerde tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmesi sonrasında, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve varsa ikinci istekli olarak belirlenmesi öngörülen isteklilerden Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanların ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline (İdari Şartnamenin 7.9. maddesi) uygun olarak, belirlenen süre içerisinde idareye sunulması talep edilebilmektedir. Bu nedenle idare tarafından teyidi yapılabilen belgelerin istekiler tarafından yinede tesvik edilmesinin talep edilmesi elektronik ihale mevzuatı düzenlemelerine uygun olmamaktadır.

Burada cevap verilmesi gereken diğer bir husus ise idare tarafından isteklilerden teyidi yapılabilen belgelerin tesvik edilmesinin talep edilmesi halinde istekli tarafından bu belgelerin sunulması zorunlu mudur?

Elektronik ortamda yapılan ihalelerde idare tarafından belgelerin tesvik edilmesi talebine ilişkin istekliler tarafından süresi içersinde ve belgelerin sunuluş şekline uygun olarak talep edilen belgelerin sunulmaması halinde teklifler değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatlar gelir kaydedilmektedir. (sınır değerin altındaki tekliflerde geçici teminat gelir kaydedilmez yalnızca teklif değerlendirme dışı bırakılır.)

Yukarıda açıkladığı üzere idare tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve teyidi yapılabilen belgelerin tesvik edilmesinin talep edilmesi mümkün değildir. Ancak, buna rağmen idare tarafından isteklilerden belgelerin tevsik edilmesinin talep edilmesi halinde isteklinin talep edilen belgeleri sunma zorunluluğu bulunmamakla birlikte; idare tarafından belgelerin sunulmaması nedeniyle isteklilere ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması ve geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi gibi yaptırmalar uygulanamayacaktır.

Benzer bir durumda alınan Kamu İhale Kurumu uyuşmazlık kararında; “Yapılan tespit ve incelemeler neticesinde; başvuru sahibi istekli tarafından Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen bilgilerin tümünün EKAP ortamında sorgulanarak temin veya teyit edilebilen bilgilerden oluştuğu bu sebeple anılan istekliden söz konusu bilgileri teyit eden belgelerin sunulmasının istenmesine gerek olmadığı dolayısıyla anılan isteklinin belirtilen belgeleri sunmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve geçici teminatının irad kaydedilmesi işleminin yerinde olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.” İfadelerine yer verilerek idare tarafından yapılan teklif değerlendirme dışı bırakılması işlemi ile geçici teminatın gelir kaydedilmesi işleminin geri alınarak düzeltilmesine karar verilmiştir.

Elektronik ihale ile ilgili tüm süreçlerde destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimiz ile sizlere hizmet vermeye hazırız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz