Elektronik İhalelerde İş Deneyimi ve Mezuniyet Belgelerinin Değerlendirilmesi

0
238
Makaleyi Kendi Sosyal Medyanızda Paylaşmak İçin Tıklayın

Elektronik İhalelerde İş Deneyimi ve Mezuniyet Belgelerinin Değerlendirilmesi

Giriş

Elektronik ortamda gerçekleştirilen kamu ihaleleri, şeffaflık, hız ve denetlenebilirlik ilkeleri doğrultusunda yürütülmekte olup, istekliler tarafından sunulan bilgi ve belgelerin EKAP üzerinden elektronik olarak hazırlanması ve değerlendirilmesi esasına dayanmaktadır. Bu çerçevede, özellikle iş deneyimini tevsik eden belgeler ile mezuniyet belgelerinin hangi koşullarda ve ne şekilde dikkate alınacağı, uygulamada sıkça uyuşmazlıklara konu olmaktadır.

Elektronik İhalelerde İhaleye Katılım Belgeleri ve Teyit Süreci

Mevzuat uyarınca elektronik ihalelerde e-teklifler, teklif mektubu ve idari şartname düzenlemeleri esas alınarak oluşturulan ihaleye katılım belgesi kullanılarak hazırlanır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında;

  • İhaleye katılım belgesine aktarılan bilgi ve belgelerden,

  • EKAP, entegrasyonlar veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfaları üzerinden erişilebilenlerin teyit işlemi yapılır,

  • Bu yöntemlerle teyit edilemeyen belgeler ise mevcut halleriyle değerlendirmeye esas alınır,

  • Kural olarak belgelerin fiziki olarak sunulması istenmez.

Bununla birlikte, ihale komisyonunun, istekliler tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgelerde tereddüt duyulması halinde gerekli incelemeyi yapma yetkisi bulunmaktadır. Bu kapsamda, istisnai olarak belge aslının istenmesi veya belgeyi düzenleyen kurumdan bilgi talep edilmesi mümkündür.

Yapım İşi İhalelerinde İş Deneyimi ve Mezuniyet Belgeleri

Yapım işi ihalelerine teklif veren isteklilerin, iş deneyimlerini tevsik etmek amacıyla;

  • İhale konusu işe veya benzer iş tanımına uygun iş deneyim belgesi,

  • Ya da idarece belirlenen akademik bölüme uygun mezuniyet belgesi

sunmaları gerekmektedir.

İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarlar açısından, mezuniyet belgesine dayalı iş deneyimi hesabı yapılmakta olup, mezuniyetten sonra geçen sürenin en fazla 15 yılı dikkate alınmaktadır. Ancak, mezuniyet belgesi sahibinin aynı zamanda yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesi sunması halinde, mezuniyetten sonra geçen sürenin 15 yıldan fazla olan kısmının da değerlendirilmesi mümkündür. Bu noktada mevzuat, sunulan iş deneyim belgesinin yapım işine ait olmasını yeterli görmekte, benzer iş tanımına uygunluk şartını aramamaktadır.