• Yapım işi Götürü bedel sözleşmede; İhale dokümanında bulunmayan her iş kalemi için yüklenici firma iş artışı isteyebilir mi?

Yapım İşleri Genel Şartname”sinde  iş artışı ile ilgili olarak;

“Madde 21 – (1) Yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan işin;

  1. a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
  2. b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20’sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.”

Denilmektedir.

Bu bağlamda idare tarafından yükleniciye iş artışı verilebilir. Birim fiyatlı işlerde her iş kalemi tarif edildiği için, ilave iş kalemleri metraj bazında bile ilave iş alınabilmektedir.

Ancak Anahtar Teslimi Götürü Bedel sözleşmelerde bu ilave iş artışı yüklenici ve idareleri karşı karşıya getirmektedir.

Özellikle idarelerde, ihale çıkarken ihale evrakları hazırlayan teknik personelin yetersizliği (nitelik veya nicelik olarak yetersizlik) sözleşme konusu evraklarda muğlak ifadeler bırakmakta, bu durumda idare ve yüklenici arasında anlaşmazlıklara sebep olmaktadır.

İşin ifası sırasında, Proje esas olmak üzere,  mahal listesinde veya teknik şartnamede belirtilen bütün hususlar götürü bedel iş kapsamında yüklenici yapmak zorundadır.

Ancak; ihale dokümanında tarif edilmeyen bir iş kalemi olması durumunda izlenecek iki yol vardır.

  1. İlave iş kapsamında değildir. Söz konusu iş, proje kapsamında tarif edilen diğer iş kalemlerin tamamlayıcı niteliğinde olması durumunda ise; yüklenici bu işleri bedelsiz yapmak zorundadır. Fenni kurallara göre tarif edilen bir iş kaleminin inşaatı için yapılması gereken bütün işler, götürü bedel iş kapsamındadır. Örneğin: Mahal listesinde karo seramik döşeme tarif edilen yerde(örneğin:depo) tesviye betonu yapılması Fenni kurallara göre zorunludur.  İhale dokümanında tesviye betonu tarif edilmemiş olsa bile yüklenici bunu bedelsiz yapmak zorundadır.
  2. İlave iş kapsamındadır. Söz konusu iş kalemi, tamamlayıcı bir iş olmayıp, yapılmaması durumunda, ihale kapsamındaki herhangi bir iş kalemine engel nitelikte değilse, bu durumda idare ilave iş vermesi gerekmektedir. Örneğin: mahal listesinde zemin kaplaması ilgili herhangi bir iş kalemi tarif edilmemişse (örneğin:depo)yüklenici firma, söz konusu mahalle zemin kaplaması yapmak zorunda değildir. İdare bu eksiklik için yükleniciye ilave iş vermek zorundadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz