Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden ticaret şirketlerinin, ana sözleşmelerinde yer almayan faaliyet konuları dışında da bütün haklardan yararlanıp, borçları üstlenebilmeleri bakımından Türk Ticaret Kanunu açısından herhangi bir engelin kalmadığı anlaşılmaktadır.

 

Öte yandan, Türk Ticaret Kanunu’na göre özel kanun niteliğini taşıyan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde istekli olabilecek “ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişim” olarak tanımlanmıştır. Anılan mevzuat hükmü gereğince, istekli olabilecek sıfatını kazanmak için dahi ihale konusu alanda faaliyet gösterilmesi gerektiği hususu dikkate alındığında, ihaleye teklif vererek istekli sıfatını kazanan kişi ya da kuruluşların öncelikle bu şartı sağlamaları gerekmektedir. Dolayısıyla başvuruya konu uyuşmazlığın kamunun ihaleyle hizmet alımı sürecinde ortaya çıkması nedeniyle, Türk Ticaret Kanunu’ndaki genel düzenleme yerine özel kanun niteliği taşıyan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’ndaki düzenlemenin esas alınması ve istekli olabilecekler için geçerli olan ihale konusu alanda faaliyet gösterilmesi şartının isteklilerce de öncelikle sağlanması gerekmektedir.

 

İhale üzerinde bırakılan TBR Makina Savunma San. Tic. A.Ş. tarafından teklif dosyası kapsamında sunulan Ankara Ticaret Odası tarafından 16.05.2021 tarihinde düzenlenen Oda Kayıt Sicil Sureti (Faaliyet belgesi) ve 20.08.2020 tarihli ve sayılı Ticaret Sicili Gazetesi incelendiğinde tüzel kişiliğin iştigal konuları arasında ihale konusu ihale konusu olan “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı Basımı ve Gönderimi” işine ilişkin işlerin (matbaacılık, basım ve reklamcılık vb.)  yer almadığı ve ihale konusu alanda faaliyet göstermediği anlaşılmıştır.

 

İstekli olabilecek sıfatını ve dolayısıyla bunu takiben de ihaleye teklif verilerek istekli sıfatını haiz olunabilmesi için 4734 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinde ihale konusu alanda faaliyet gösterilmesi şartı getirilmiştir. Bu itibarla, ihale konusu alanda faaliyet göstermediği, istekli olabilecek sıfatını ve dolayısıyla da istekli sıfatını haiz olamayacağı tespit edilen ihale üzerinde bırakılan TBR Makina Savunma San. Tic. A.Ş.ye ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği kanaatine varılmıştır.

 

(KİK KARARINDAN)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz