yapım işlerinde fiyat farkı
yapım işlerinde fiyat farkı

TASFİYE VE FİYAT FARKI BEKLENTİLERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Son dönem aşırı fiyat artışları kaynaklı sorunlar kamu müteahhitlerinde tasfiye ve ek fiyat farkı beklentisini oluşturuyor.

BU YÖNDE ÇALIŞMALAR DA YAPILIYOR….

Yakın dönemde çıkan benzer düzenlemeleri inceleyelim.

2018 GEÇİCİ 4. MADDE DÜZENLEMESİ

2018 yılında tasfiye ve süre uzatımına ilişkin Geçici 4. Madde düzenlemesi yapıldı. Bunun için ikincil bir düzenleme yapılmadı. Tasfiye için bir oran getirilmedi, ancak tasfiye ve belli süreyi aşan süre uzatımları için Hazine ve Maliye Bakanlığı görüş ile İdare onayı arandı.

2020/5 SAYILI COVİD GENELGESİ

2020/5 sayılı COVİD genelge ile tasfiye imkanı getirildi, ancak tasfiye ve belli süreyi aşan süre uzatımları için Hazine ve Maliye Bakanlığı görüş ile İdare onayı arandı.

2021 GEÇİCİ 5. MADDE DÜZENLEMESİ

2021 yılı Geçici 5. Madde düzenlemesi ile ek fiyat farkı ve devir hakkı verildi. Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartıldı.

2022 GEÇİCİ 6. MADDE DÜZENLEMESİ

2022 yılı Geçici 5. Madde düzenlemesi ile ek fiyat farkı, artırımlı fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiye imkanı verildi. Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartıldı. Tasfiye için % 15 sınırı getirildi ve bu konuda takdir hakkı tanınmadır.

BEKLENEN 2023 YILI GEÇİCİ 7. MADDE DÜZENLEMESİ

Beklenen 7. Maddeden beklenti;

-Koşulsuz tasfiye

-Süre uzatımı

-Reel fiyat farkı

-Sicil affı (Teminat iadelerinin yapılması ve rücu davalarından vazgeçilmesi)

Bütün bunlar için Geçici 5. ve 6. Maddelerde olduğu gibi kanuni düzenleme yapılması ve bu düzenleme doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartılması gerekecektir.

Anılan düzenlemelerin ne kadarı hayata geçer bilmem, ama bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiği herkesin ortak kanaati.

ZATEN BİR ÇALIŞMA DA YAPILIYOR.

Ve bu, bir süreç ve mesai  meselesi.  Mevcut olduğu söylenen çalışmaların ise beklentileri karşılamaktan uzak olması yanında çok ham ve geliştirilmeye muhtaç olduğu ortada.

Öte yandan farklı tarihler baz alınarak yapılan fiyat farkı hesaplanmaları, özellikle 6 şubat 2023 öncesi ihale edilen işlere süre uzatımı verilmesi ve gerçekleşme tutarı belli oranın altında kalan işlere tasfiye verilmesine  ilişkin alternatif çalışmalar da yapılmaktadır.

HASILI BU METİNLER DAHA ÇOK DEĞİŞİR VE GELİŞİR…..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz