Kamu Müteahhitleri İflasın Eşiğinde! Fiyat Farkı Kararnamesi Bir An Önce Çıkmalı

İnşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışlarını yap-sat müteahhitleri konut fiyatlarına yansıtabiliyor. Ancak kamu müteahhitleri öngörülemeyen maliyet artışları karşısında çaresiz. İflasın eşiğine gelen müteahhitler fiyat farkı kararnamesi bekliyor.

Kamu müteahhitleri, inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artıştan yap-sat müteahhitlerinden daha fazla etkilendi. Artan fiyat karşısında projesini geciktirebilen veya maliyet artışlarını konut fiyatlarına yansıtabilen yap-sat müteahhitlerinin aksine kamu müteahhitleri yaptıkları sözleşme gereği taahhüt ettiği zamanda işi teslim etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden taahhüt müteahhitleri fiyatlar ne kadar artarsa artsın projeye devam etmek zorunda kalıyor.

Kamu müteahhitleri proje ihalesine katılırken o günkü inşaat maliyetleri, öngörülebilir bir artış oranı ve kar marjı hesaplayarak ihale teklifi veriyor. Ancak fiyatlardaki aşırı artış müteahhitlerin kârını almakla kalmıyor zararına iş yapmasına da neden oluyor.

EYLÜLDE SÖZLEŞME YAPAN MÜTEAHHİTİN DEMİR MALİYETİ YÜZDE 60 ARTTI

İnşaat maliyetlerindeki en önemli kalemlerden biri inşaat demiri. Demirin ton fiyatı Eylül ayında 7.000 lira civarındaydı. Eylül ayında sözleşme yapan bir müteahhit demir fiyatını 7.000 TL olarak dikkate alıyor. Ancak kurdaki hareketlilik yüzünden demir fiyatları 11.200 lirayı geçti ve müteahhitlerin demir maliyeti 2 ay içerisinde yüzde 60 arttı. Kamu müteahhitleri bu maliyet artışı yüzünden zarar ediyor. Diğer birçok malzemede de buna yakın artışlar var.

MÜTEAHHİTLER FİYAT FARKI BEKLİYOR

İnşaat sektörü temsilcileri artan maliyetler karşısında fiyat farkı kararnamesi istiyor. Kamu müteahhitlerinin maaşları ödeyemez duruma geldiğini ifade eden sektör temsilcileri fiyat farkı kararnamesinin bir an önce çıkması gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: https://www.insaatderyasi.com/kamu-muteahhitleri-iflasin-esiginde-fiyat-farki-kararnamesi-bir-an-once-cikmali-20710h.htm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz