DOĞRUDAN TEMİNDE KALEM KALEM ALIM YAPILMASI

Birden çok kalemden oluşan ihtiyaçların temininde, verilen fiyatların toplamına bakarak mı yoksa her kalemde en uygun teklife bakarak mı karar verileceği konusu uygulamada tereddüt yaratan bir husustur. Bu konudaki şahsi kanaatimiz alımın niteliğine göre karar verilmesi gerektiğidir.

Örneğin, birden çok kalemden oluşan mal alımlarında her kalemde en uygun teklif verenden alım yapma imkânı mevcut iken, yapım işleri ve hizmet alımlarında kalem bazında alım yapmak pek mümkün değildir. Zira söz konusu alımlarda yer alan iş kalemleri genellikle birbiriyle bağlantılı kalemledir. Mal kalemleri arasındaki teknik bağlantı da bazen kalem bazında alım yapma imkânını ortadan kaldırabilmektedir.

Bu nedenle, birden çok kalemden oluşan ihtiyacın teminine ilişkin piyasa fiyat araştırması yaparken kalem bazında mı yoksa toplam tutara bakarak mı alım yapılacağı hususunun netleştirilmesi gerekir. Bunun için teklif isteme yazılarında bu hususa da yer verilmesi uygun olacaktır.

Kanaatimizce kalem bazında alım yapma imkânı mevcut iken toplam tutara bakarak alım yapılması kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ilkelerine aykırı olacaktır. Nitekim 5018 sayılı Kanun’un 8. maddesinde, “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

Yine aynı Kanun’un 71. maddesinde, “Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde;

  1. d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

…” hükmü yer almakta olup, kalem bazında alım yapma imkânı mevcut iken toplam tutara bakarak daha yüksek bedelle alım yapılması İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması addedilerek kamu zararı olarak değerlendirilebilecektir.

2023 Yılı Doğrudan Temin Limitleri (İhale Parasal Limitleri)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz