Yapım İşleri Genel Şartnamenin 40/1maddesinde;

“..Yüklenicinin kesin hakediş raporunun düzenlenmesinde geçici hakediş raporlarındaki rakamlara itibar edilmez ve kesin metraj ve hesaplar sonucunda bulunan miktarlar esas alınır.”

Aynı Şartnamenin 40/10 maddesinde;

“ Hesap kesme işleminde, gerçekleştirilen bütün işlerin kesin hakediş raporuna geçirilen bedelinden iş sırasında geçici hakediş raporları ile ödenen miktarlar düşülür. Daha sonra 39 uncu maddede açıklanan geçici hakediş ödeme usulleri çerçevesinde, hakedişe yapılan ek ve kesintilerden sonra kalan tutar yükleniciye veya vekiline ödenir.”

Ayrıca aynı Şartnamenin 40/11 maddesinde;

 Hesap kesme işlemi sonucunda, yüklenici idareye borçlu kaldığı takdirde, borcu genel hükümlere göre tasfiye edilir. Kesin metraj ve hesapların yapılıp onaylanmasına ve kesin hakedişin düzenlenmesine ait yukarıdaki süreler, ancak mücbir sebeplerle, ihale yetkilisinin onayı ile yeteri kadar uzatılabilir. Bu onay yetkisi alt kademelere verilmez.”

Düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan Şartname düzenlemeleri gereği, kesin hakediş raporunun düzenlenmesinde geçici hakediş raporlarındaki rakamlara itibar edilmez ve kesin metraj ve hesaplar sonucunda bulunan miktarlara göre işlem yapılır.

Kesin kabulün ve kesin hesabının henüz yapılmadığı, sözleşme gereği verilen kesin teminat mektuplarının da idarede mevcut olduğu ve yükleniciye iade edilmediği durumda geçici hakedişlere itibar edilerek kamu zararından bahsedilmesi mümkün olmadığı, ayrıca geçici hakedişlerde ödenmiş olan hatalı, kusurlu ve malzemesi şartnameye uymayan işler varsa bunların bedellerinin kesin hakedişten ya da teminatından kesilebileceği muhakkak olup, bu yönüyle de oluşmuş bir kamu kamu zararından bahsedilmesi mümkün olmadığı yönünde görüş ve Yargıtay kararları bulunmaktadır.

Bununla birlikte Sayıştay Kararlarında  “Sayıştay yargısında kamu zararının tespitinde kesin hesap veya kesin kabul yapılıp yapılmadığının önemi yoktur. Kaldı ki, yapılacak düzeltme ve tahsilatlar, Sayıştay yargılamalarının her aşamasında dikkate alınabileceği” şeklinde kararlar verilmektedir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz