Yasaklı Vekil Vasıtasıyla İhaleye Katılma

Konuya ilişkin KİK  kararlarında, “ istekli adına teklif mektubunu imzalayan yasaklı vekil veya temsilcinin Kanun hükmündeki anlamıyla “dolaylı olarak istekli adına ihaleye katıldığı”, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanların doğrudan, dolaylı veya alt yüklenici olarak kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacaklarının hükme bağlandığı dikkate alındığında, yasaklı bir gerçek kişinin ihalelere vekâleten olsa bile teklif vermesinin hukuken mümkün bulunmadığı” şeklinde kararlar verilmektedir.

Dolaylı ihaleye katılma

Esasen Kurul kararları istikrarlı olarak bu yöndedir. Yasaklı vekil ve temsilcinin, teklif mektubunu imzalaması Kanunun 11. maddesi anlamında “dolaylı” ihalelere katılım olarak değerlendirilmektedir. Kurul, yasaklı vekil ve temsilcinin şirkette % 50’den fazla hisseye sahip olması veya şirket müdürü olması şartını aramamaktadır.

Danıştay

Ancak benzer bir durumun değerlendirildiği Danıştay kararında, kanunla düzenlenmeyen yasaklamanın Kamu İhale Genel Tebliği ile getirilmesine hukuken olanak bulunmadığı vurgulanmıştır. Esasen buradaki bütün tartışma 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 11. maddesinde yer alan, “dolaylı” ifadesinden kaynaklanmaktadır. Kamu İhale Kurulu kararlarında yasaklı vekil ve temsilcinin,  teklif mektubunu imzalaması Kanunun 11. maddesi anlamında “dolaylı” olarak ihalelere katılım olarak değerlendirilmektedir. Kamu İhale Genel Tebliği düzenlemesi de bu yöndedir.

Ancak Kanunun 11. maddesinde yer verilen “dolaylı” ifadesinden, ihalelere katılmaktan yasaklanmış olan bir şirketin yasaklı olmayan kişiler vasıtasıyla ihalelere katılmasını anlamak gerekir ki, yasak vekil vasıtasıyla ihaleye katılmak bu kapsamda değerlendirilmemelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz