İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararlarına Karşı Açılan Davalarda Yürütmenin Durdurulması Kararı Verilmesinin önemi

4734 sayılı Kanunun 58.maddesi ile 4735 sayılı Kanunun 26.maddesinde, ihale ve sözleşme süreçlerinde belli fiilleri işleyenlerin 6 aydan 2 yıla kadar kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanacağı düzenlenmiştir. Elbette anılan kararlara 60 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde dava açılması mümkündür. Diğer taraftan 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunumuzun 27.maddesinde bir idari işlem açısından yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için anılan işlemin açık ve bariz bir şekilde hukuka aykırı olması ve telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet vermesi gerekmektedir. Kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanan firmaların iştigal alanının ağırlıklı olarak kamu ihaleleri olduğu göz önünde bulundurulduğunda bütün kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmaya sebep olan yasaklama işleminin yargılamasında “telafisi güç ve imkansız zararlara sebep olma” şartının kendiliğinden var olduğunun kabulü gerekmektedir.

Diğer yandan yasaklama kararları süreli işlemler olması sebebiyle tam anlamıyla uygulanmakla etkisi tükenecek işlemler olarak kabul edilemese dahi telafisi güç ve imkansız zararlara yol açma şartının gerçekleştiğinin kabulü gerekmekte ve Mahkemelerce yalnızca hukuka aykırılık yönünden değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Son olarak kamu ihalelerinde rekabet koşullarının gerçekleşmesi de temel ilkelerden olarak sayılmış olup, ihalelere katılımın arttırılması rekabet ortamının da oluşmasına imkan sağlayacağından yasaklama kararlarının hukukilik değerlendirmesinde bu durum da göz önüne alınarak yapılmalı ve daha çok firmanın ihalelere katılmasına katkı sağlanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz