yüklenicinin işi zamanında bitirmemesi
yüklenicinin işi zamanında bitirmemesi

 

 YİGŞ’in 41’inci maddesinin ilk fıkrasında;

‘’Taahhüt edilen iş, sözleşme ve eklerinde yer alan hükümlere uygun olarak tamamlandığında yüklenici idareye geçici kabulün yapılması için yazılı olarak başvuruda bulunur.’’

Hükmü yer almaktadır. Benzer hüküm YİMKY’nın 6’ncı maddesinde bulunmaktadır. Bu itibarla geçici kabul süreci yüklenicinin işin tamamlandığını ve geçici kabule hazır olduğunu belirten yazılı bir dilekçeyle idareye başvurmasıyla başlayacaktır. Buradaki ‘’tamamlanma’’ tabirini, işin eksiksiz ve kusursuz olarak bitirilmesi olarak algılamamak gerekir. İşin ihale dokümanına uygun, eksik ve kusursuz olarak yapılıp yapılmadığı müteahhidin geçici kabul başvurusu sonucunda yapı denetim elemanınca gerçekleştirilecek ön inceleme ve devamındaki geçici kabul işlemleri sonucunda belli olacaktır.

Geçici kabul başvurusu idareye mi yoksa yapı denetim heyetine mi yapılmalıdır?

Uygulamada geçici kabul başvurusunun idare yerine yapı denetim heyetine yapıldığı durumlar görülebilmektedir. Şartname gereği başvurunun “idareye” yapılması gerekmektedir.

Geçici kabul başvurusu faks ile yapılabilir mi?

Kanaatimizce geçici kabul başvurusu faks ile de yapılabilir. Bu durumda faksın teyidinin yapılması uygun olur.

Geçici kabul başvurusu ne zaman yapılmalıdır?

İş sözleşmesinde öngörülen tarihte tamamlanabilecek ise işin bitim tarihinden önce veya en geç işin bitmesi öngörülen tarihte;  cezalı çalışma yapılan durumda ise işin fiilen bitirildiği  tarihte geçici kabul başvurusu yapılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz