yüksek fen kurulu kararları
yüksek fen kurulu kararları

Bu yazımızda 7721 sayılı kanunda yapılan değişiklikler ile Yüksek Fen Kurulu‘nun görev yetkileri yeniden belirlenmiş ve hangi anlaşmazlıkların Yüksek Fen Kurulu’nun görevinde olduğu belirlenmiştir. Genel olarak yüksek fen kuruluna başvuru için gerekli anlaşmazlık maddeleri ve izlenecek yol ile ilgili  kararlarını kapsaması açısından hakkında hangi anlaşmazlıkla, ne şekilde götürülebilir ve kısa sürede çözüm yolları nelerdir konusu detaylıca incelenecektir.

Kanunda Yapılan Değişiklikler

7221 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki maddeler eklenmiştir:

MADDE 30 – 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı

EK MADDE 1 – Bu Kanuna göre düzenlenecek yapım ve yapım ile ilgili danışmanlık hizmet işlerine ilişkin sözleşmelerin uygulanmasında; sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti, ihale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki uyumsuzluk, iş programı ihtilafları, fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması, sürenin uzatılması ve ödenek aktarılması, geçici ve kesin kabul işlemleri, gecikme halinde uygulanacak cezalar, yaptırılabilecek ilave işler ve iş eksilişlerinde sözleşme anlaşmazlıklarını incelemede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yer alan Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı görevli ve yetkilidir.”

MADDE 31 – 4735 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Sözleşme uygulamalarına yönelik itiraz başvuruları ve anlaşmazlıkların çözümü

EK MADDE 2 – Yüklenici veya idareler, sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanan anlaşmazlıklar nedeniyle yargılama veya Sayıştay incelemesine konu edilmemiş olmak şartıyla anlaşmazlığın çözümü için Yüksek Fen Kuruluna başvurabilirler.

Yüklenici itirazları, sözleşmeyi düzenleyen idarelere, kesin kabul aşaması tamamlanıncaya kadar yazılı olarak yapılır. Bu itirazlar, ilgili idareler tarafından en geç otuz gün içinde Yüksek Fen Kuruluna gönderilir. Yüksek Fen Kurulu, itirazları en geç altmış gün içinde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre inceleyerek karara bağlar ve bu kararlar ilgili idarece uygulanır.” düzenlemesi eklenmiştir.

Anlaşmazlık Maddeleri Nelerdir?

Yüksek fen kuruluna başvuru için gerekli ihtilaf maddeleri aşağıda sunulmuştur. Yukarıda izah edilen konuya göre yapım ve yapım ile ilgili danışmanlık hizmet işlerine ilişkin sözleşmelerin uygulanmasında;

  • Sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti
  • İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki uyumsuzluk
  • İş programı ihtilafları
  • Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması
  • Sürenin uzatılması ve ödenek aktarılması
  • Geçici ve kesin kabul işlemleri
  • Gecikme halinde uygulanacak cezalar
  • Yaptırılabilecek ilave işler ve iş eksik işlerinde

sözleşme anlaşmazlıklarını incelemede Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı görevli ve yetkili kılınmıştır. Ayrıca anılan anlaşmazlıklar için başvuruda bulanabilmek için yargılama veya Sayıştay incelemesine konu edilmemiş olması gerekmektedir.

Yüklenici veya idareler Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına başvurabileceklerdir. Ancak yüklenici itirazlarının sözleşmeyi düzenleyen idarelere yapılması gerekmektedir.

Bu itirazların idareler tarafından en geç otuz gün içinde Yüksek Fen Kuruluna gönderilmesi, Yüksek Fen Kurulunun da başvuruları en geç altmış gün içinde inceleyerek karara bağlaması gerekmektedir.

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına kesin kabul aşaması tamamlanıncaya kadar başvuru yapılabilir.

Sayılan anlaşmazlıklar için Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına başvuru dava açılmadan önce kullanılması zorunlu bir başvuru yolu değildir. Bu nedenle anılan anlaşmazlıklarda yükleniciler tarafından idare aleyhine adli yargıda doğrudan dava açılması da mümkündür.

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı kararları bağlayıcıdır.

Anlaşmazlıklar ve İzlenecek Yollar

Yukarda özetlenmeye çalışıldığı üzere YÜKSEK FEN KURULU sözleşmenin uygulanmasında etkin bir konuma getirilmiştir. İdare ve yükleniciler açısından ise ihtilafların davasız-nizasız çözümü sağlanmış olacaktır.

Bu noktada yükleniciler tarafından hazırlanacak başvuru dilekçelerinde ihtilafın net bir şekilde ortaya konulması, mevzuat düzenlemelerinin  açıklanması ve itiraz nedenleri ile yüklenici taleplerinin somutlaştırılması  önem arz etmektedir.

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının  kararlarının idare tarafından uygulanması zorunlu olduğundan, uzun süren yargı sürecini beklemeden bu suretle daha kısa sürede sonuç elde etmek de mümkün olabilecektir.

Sonuç

7721 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile Sözleşme uygulamalarına yönelik itiraz başvuruları ve anlaşmazlıkların çözümü konularında bir takım değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiiklikler neticesinde sözleşmelere ilişkin anlaşmazlıkların incelenmesinde Yüksek Fen Kurulu yetkili kılınmıştır. Bu anlamda Kurul başkanlığının kararlarının idare tarafından uyulması zorunlu hale gelmesi nedeniyle uzun süren yargı sürecini beklemeden daha kısa sürede sonuç elde etmenin mümkün olduğu bir durum oluşmuştur. Söz konusu durum için izlenecek yolları ihale danışmanı Salim Demirel ile iletişime geçerek kısa sürede çözebilir ve ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz