İHALE SÜRECİNDE YASAK FİİL VE DAVRANIŞLARDA BULUNAN İSTEKLİNİN GEÇİCİ TEMİNATI GELİR KAYDEDİLİR Mİ?

Yasak fiil ve davranışlar

4734 sayılı Kanunun “Yasak fiil ve davranışlar”” başlıklı 17. maddesinde sayılmış olup,  bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Buna göre yasak fiil ve davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca ihale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de iştirak ettirilmeyeceklerdir.

Yine taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, 17.  maddede belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

Geçici teminatın gelir kaydı

Görüleceği üzere gerek Kanunun 17.  maddesinde, gerekse 17. maddenin atıf yaptığı Kanunun dördüncü kısmında yasak fiil davranışlarda bulunan isteklilerin geçici teminatlarının gelir kaydedileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Aynı şekilde, Kanunun diğer maddelerinde de bu yönde herhangi bir düzenleme yer almamaktadır.

Bu itibarla, kural olarak 17.  maddedeki yasak fiil davranışlarda bulunduğu tespit edilenlerin geçici teminatları gelir kaydedilmeyecektir. Ancak bu durumun bir istisnası bulunmaktadır. O da, Kanunun 17. maddesinde yasak fiil davranış olarak sayılan, “11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılma” halidir. Zira, Kanunun 11. maddesinde ihaleye katılamayacak olanlar sayılmış ve anılan maddenin son fıkrasında bu yasaklara rağmen ihaleye katılan isteklilerin geçici teminatının gelir kaydedileceğine ilişkin açık hüküm bulunmaktadır. Sonuç olarak, sadece 11. maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılanların geçici teminatları gelir kaydedilecek, diğer yasak fiil davranışlarda bulunan isteklilerin geçici teminatları gelir kaydedilmeyecektir.

bu hususa ilişkin Kamu İhale Kurulu kararları ve mahkeme kararları da bu yöndedir.

BENZER YAZILAR

https://salimdemirel.com.tr/2021/03/25/gecici-teminatinin-irat-kaydedilmesi-gereken-durumlarda-3unu-asan-kisminin-iade-edilmesi-gerektigi-hk/

Geçici teminatın gelir kaydına yönelik olarak nereye başvuru yapılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz