-İhale komisyonu tarafından yapılacak olan yeterlik değerlendirmesinin ihale dokümanında nitelikleri belirtilmiş olan yeterlik belgeleri üzerinden yapılacağı, ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmemiş bir belge esas alınarak teklif değerlendirmesi yapılamayacağı, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.5.’inci maddesine göre anılan Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı, nitekim İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde isteklilerden, teklifleri kapsamında teklif edilen araç listesinin kasko değer tablosuna uygun şekilde doldurularak yeterlik bilgileri tablosunda sunulmasının istenildiği ve anılan belgenin sunulmasının yeterlik kriteri olarak belirlendiği, ihaleye konu araçların Teknik Şartname’nin 13. maddesinde belirtilen teknik özelliklerini kanıtlayıcı belge sunulmasına yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği gibi araçların teknik özelliklerine yönelik değerlendirmenin sözleşmenin yürütülmesi aşamasında yapılacağı, araçların teknik özelliklerinin tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında yeterlilik kriteri olarak dikkate alınması zorunluluğu YOKTUR.
-İşin mahiyeti gereği kullanılacak araçların model yılının 2023 yılı olarak belirlenmesinin tek başına rekabeti engeller mahiyette değildir.
-Kamu İhale Kurumu’nun itirazen şikâyet başvurularını incelerken gerekli görülen hallerde tarafları ve ilgilileri dinleme yetkisinin bulunduğu gibi bunun yanı sıra özel uzmanlık gereken teknik hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya özel hukuk tüzel kişilerinin ya da gerçek kişilerin görüşüne başvurarak uyuşmazlığın özünü aydınlatmaya yönelik teknik görüş alması da mümkündür.
-Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’in “Asgari fiyat tarifesi” başlıklı 17’nci maddesinde Yönetmelik kapsamında işletmeler ile firmalar arasında yapılacak sözleşmelerin, sözleşme süresine bakılmaksızın Bakanlığın belirleyeceği asgari fiyat tarifesi dikkate alınarak yapılır.
-Ortak ağdaki bilgisayarların aynı IP adresini kullanabileceği, ancak bunların birlikte teklif verdiklerini anlamak için MAC adreslerinin de bulunmasının ve aynı olduğunun tespiti gerektiği söylenebilir mi?
-Şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararda belirtilen hususlar hariç, itirazen şikâyet başvurusuna konu edilemez.
-Sözleşme giderlerin birim fiyat teklif cetvelindeki her bir işçilik maliyeti için teklif edilen fiyatlar üzerinden hesaplanması gerekmektedir.
-İhale konusu işte şoförlerin idare tarafından temin edileceği, söz konusu düzenleme ile idarenin personelinin kusurundan doğacak zararların da yüklenicinin sorumluluğu kapsamına alındığı, bu nedenle mevcut düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu iddia edilmiştir.
-Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, idarece sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenebileceği ve söz konusu yöntemlerden hangisinin seçileceği hususunda idarelerin takdir yetkisindedir.
-İdarece belirlenen güzergahlar doğrultusunda dağıtıcı personelin dağıtım alanlarına gidiş gelişlerinin sağlanmasına yönelik olduğu anlaşılmış olup, belgeye konu işin, şoförü ve yakıtı ile birlikte bir taşımacılık/servis işi olduğunun kabulü gerekmektedir.
-İşçilik maliyetine ilişkin toplam tutar asgari işçilik maliyetini karşılasa dahi Kamu İhale Genel Tebliği’ne göre işçilik maliyetine yönelik satır bazında da asgari işçilik maliyetinin altında fiyat öngörülemeyeceği söylenebilir mi?
-Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklif sahibine hangi şartlarda ihale bırakılabilir?
-Tek ortaklı anonim şirket olduğu, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca tek ortaklı anonim şirketlerin ortaklara ilişkin pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının yüklenmesi zorunluluğunun bulunmamaktadır.
-Belgesi kullanılan ortağın ihale tarihinden önce paylarını devrederek ortaklıktan ayrıldığı, dolayısıyla söz konusu belgenin bahse konu ihalede iş deneyimini tevsiken kullanılamayacağı anlaşılmıştır.
-Yapım işleri ihalelerinde kamu veya özel sektöre gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgesi istenilmesi ve isteklilerin ihalelere katılımda iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen iş deneyim belgelerini sunması gerekir.
-Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinin ikinci fıkrasında yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınmış olup, İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesinde İdari Şartname’nin 7’nci maddesi dışında ihale dokümanında sayılan diğer belgeler ve/veya düzenlenen diğer yeterlik kriterlerinin tekliflerin değerlendirilmesinde dikkate alınmayacağının düzenlendiği anlaşılmaktadır.
-Başvuru sahibinin idare tarafından bahse konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yeterlik kriteri olarak düzenlenmeyen “Ticaret Sicil Gazetesi ve İş Yeri Çalıştırma Ruhsatı”na ilişkin bilgi/belge/beyanlar çerçevesinde belgelerin EKAP’a yüklenip sunulmaması gerekçesiyle şartların sağlanamadığı belirtilerek değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
-Başvuru sahibinin iddialarını aynı idare tarafından gerçekleştirilen diğer personel taşıma ihalelerini ve bunların yaklaşık maliyetlerini kıyaslamak suretiyle temellendirdiği, ancak her ihalenin kendi dinamiği içerisinde kendi doküman düzenlemeleri ile idari işlemlerinin somut olay çerçevesinde ve mevzuat doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca yukarıda aktarılan Kanun hükmü gereğince, aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamayacağı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
-Teklif zarflarının ihale komisyonu huzurunda açılma saati 10:00 olmasına rağmen idarece saat 10:17’de açılması temel ilkeleri sakatlar mı?
-Sözleşme Tasarısı’nda işin başlama ve bitiş tarihleri belli olan işlerde, tekliflerin değerlendirilmesi ile şikâyet ve/veya itirazen şikâyet başvurusu süreçlerinden dolayı sözleşmenin imzalanamaması ve işe geç başlanılması nedeniyle işin bitiş tarihi değişmeyeceğinden, yapılacak işin miktarının azalması durumunda da sözleşmenin ihaleye sunulan teklif bedeli üzerinden imzalanması ve hizmetin ifası sırasında mevzuatta belirtilen şartlara uygun olarak iş eksilişi yapılması gerektiği, bunun dışında idare veya istekli tarafından teklif bedelinin yeni iş süresine göre revize edilerek sözleşme bedelinin bu revize bedel üzerinden hesaplanmasının mevzuata uygun olmayacağı anlaşılmıştır.
-İdare veya istekli tarafından teklif bedelinin yeni iş süresine göre revize edilerek sözleşme bedelinin bu revize bedel üzerinden hesaplanması mevzuata uygun değildir.