KİK KARARINDAN;
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Yüklenicinin Genel Sorumlulukları” başlıklı 6’ncı maddesinde “Yüklenici, işleri gereken özen ve ihtimamı göstererek planlayacak, projelendirecek (sözleşmede öngörüldüğü şekilde), yürütecek, tamamlayacak ve işlerde olabilecek kusurları sözleşme hükümlerine uygun olarak giderecektir. Yüklenici, bu sorumluluklarının yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testleri yaptıracak ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edecektir.
Yüklenici, işin görülmesi sırasında ilgili mevzuatın izin vermediği insan ve çevre sağlığına zarar verici nitelikte malzeme kullanamaz veya yöntem uygulayamaz. İlgili mevzuatın izin verdiği malzeme ve yöntemler ise, öngörülmüş tedbirler alınarak ve usulüne uygun şekilde kullanılabilir. Bu yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde yüklenici, idarenin ve üçüncü şahısların tüm zararlarını karşılamak zorundadır. Yüklenici, bu Genel Şartnamede öngörülen yükümlülük ve yasakları ihlâl ederek idareye veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumludur.” hükmü,
Anılan Şartname’nin “Kontrol teşkilatı ve yetkileri” başlıklı 26’ncı maddesinde “…Yüklenici kullanacağı her türlü malzemeyi kontrol teşkilatına gösterip iş için elverişli olduğunu kabul ettirmeden iş yerinde kullanamaz. Malzemenin şartnamelere uygun olup olmadığını inceleyip gözden geçirmek için kontrol teşkilatı istediği şekilde deneyler yapabilir ve ister işyerinde, ister özel veya resmi laboratuvarlarda olsun, bu deneylerin giderleri sözleşmesinde başka bir hüküm yoksa yüklenici tarafından karşılanır. Yüklenici, deneylerin işyerinde yapılmasını isterse bunun için gerekli araç ve teçhizatı kendisi sağlamak zorundadır…” hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen Genel Şartname maddelerinde, yüklenici tarafından işlerin gereken özen ve ihtimam gösterilmek suretiyle planlanacağı, sözleşmede öngörüldüğü şekilde yürütüleceği, tamamlanacağı ve işlerde olabilecek kusurların sözleşme hükümlerine uygun olarak giderileceği belirtilmiş olup, bu sorumlulukların yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, gereken bütün denetim, muayene ve testlerin yaptırılacağı ve işçilik, malzeme, tesis, ekipman vb. temin edileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca ihale konusu iş kapsamında istenilen malzemenin şartnamelere uygun olup olmadığının denetimi için kontrol teşkilatının istediği şekilde deney yapabileceği ve ister işyerinde ister özel veya resmi laboratuvarlarda olsun, bu deneylerin giderlerinin sözleşmesinde başka bir hüküm yoksa yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Muayene komisyonunun Gıda Mühendisi kontrolünde Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği veya uygun göreceği laboratuvarlarda yaptırılacak tüm Analizlerin giderleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak Ulaşım, Sigorta, Bakım-Onarım ve Analiz Giderlerinin tamamı yükleniciye ait olacaktır.Bu nedenle adı geçen masrafların tamamının isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edildiği kabul edilecektir.” düzenlemesi,
Öğrenci Öğle Yemeği Hazırlanması Hizmete Sunumu ve Sonrası Temizliği Teknik Şartnamesi’nin 18’inci maddesinde “Yemeklerin üretiminde kullanılacak olan yağlar (peroksit, asitlik değerleri ve yabancı yağ içerip içermediği kontrolleri) Baharatların, Tavuk, Dana ve Koyun etlerinin ise Koliform ve toplam aerobik mezofilik bakteri sayımları ayda bir kez firma yetkilisi nezdinde numune alınarak Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde analizleri yapılacak olup giderleri firma tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Aynı Şartname’nin 53’üncü maddesinde “Günlük alınan yemek örnekleri, şahit numune soğuk hava depolarında 72 saat bekletmek suretiyle Hekim onaylı 30 kişinin besin zehirlenmesi olayı vuku bulması durumunda test edilmeye hazır olarak bulundurulacaktır. Testler için yapılan harcamalar yüklenici tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi,
Ayrıca anılan Şartname’nin yemek yapımında kullanılan malzemelerin özelliklerine ayrı ayrı yer verilen alt maddelerinde, (örn; et, tavuk vb.) “Muayene komisyonu gerekli gördüğü an ve sıklıkta kemikli dana eti ve erkek koyun etini Hıfzısıhha Enstitüsü ve/veya kurumun uygun gördüğü laboratuar da tüm tahlillerin yapılmasını isteyecektir. Bununla ilgili tüm masraflar firmaya ait olacaktır.
Ayrıca analiz sonuçları TSE’ nün ilgili standarttı ve Türk Gıda Kodeksi hükümlerine göre değerlendirilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale konusunun yemek servis alanlarında yemek malzemelerinin hazırlanması, pişirilmesi, yemeğin taşınması, yemeğin dağıtımı ile dağıtım sonrası temizlik hizmetleri olduğu, başvuruya konu düzenlemenin, işin gerektiği gibi yerine getirilmesi amacını taşıdığı anlaşılmaktadır.
İdare tarafından hangi yemeğe yönelik ve hangi tipte analizin, hangi sayı ve sıklıkta yapılacağına yönelik önceden tam bir belirleme yapılmasının beklenemeyeceği, ihale konusu iş kapsamında toplam öğün sayısının belli olduğu dikkate alındığında basiretli tacir olarak isteklilerin söz konusu giderler kalemi maliyetlerini genel gider olarak belirleyerek tekliflerini oluşturabilecekleri anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

